De ce în timpul ciumei se putea intra în biserică, iar acum nu


De ce în timpul ciumei se putea intra în biserică, iar acum nu? Iată o întrebare cu sens, pe care și-o pune lumea. Unii s-au supărat pe medici, dar de vină sunt inginerii.


Să explicăm: Moartea Neagră, cum a fost supranumită pandemia de Yersinia pestis, a intrat în Europa prin portul italian Messina, la 1347, adusă pe o corabie cu marfă din Asia. Ca răspuns, Papa a declarat anul 1350 drept An Sfânt, iar pelerinilor care veneau la Roma le-a dat asigurarea că vor intra direct în rai, fără să mai treacă prin purgatoriu! Sute de mii de pelerini au plecat spre Piața Sf. Petru, ceea ce trimis în Rai, cu sau fără purgatoriu, un sfert din populația continentului.
Peste exact 313 ani, pentru că un inginer inventase microscopul, Antonie Philips van Leeuwenhoek poate publica primul studiu despre "animalcule", sau cum le-am spune astăzi, microbi. Iar peste încă trei secole, câțiva ingineri realizează prima transmisie de televiziune.
Acestea ar fi cele două mari diferențe între 2020 și 1347. Omenirea a aflat de ce nu e bine să se strângă în biserici pe timp de pandemie, pe de o parte, pe de alta nu mai e nevoie să o facă, fiindcă poate participa la slujbă, de acasă.
De altfel, când a fost lansat Trinitas Tv, IPS Patriarhul Daniel a explicat de ce a investit Biserica într-un post de televiziune: "În mod special reţinem că am primit numeroase solicitări din partea credincioşilor de la oraş şi de la sat pentru înfiinţarea unei televiziuni a Bisericii care să facă accesibilă participarea la slujbe şi pentru cei bolnavi, imobilizaţi la pat sau bătrâni".
Dacă politicienii nu alergau după voturi, promițându-și lor înșile că scapă de purgatoriul electoral din toamnă, milioane de potențial-bolnavi se vindecau de coronavirus, stând în casă și așteptând vaccinul izbăvitor. Să sperăm că la Slujba de anul viitor nu-l vom vedea pe înaltul prelat singur în catedrală, ca pe Sf. Părinte Papa în acest an. Fiindcă ar fi din lipsă de enoriași, nu ca mesaj de adaptare la vremuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel