Bogdan Chirieac, analist politic, este de părere că PNL s-ar putea retrage la un moment de la guvernare, în contextul înrăutăţirii situaţiei economice, iar acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care PSD insistă ca UDMR să rămână în coaliţie.
"Eu cred că PNL plănuieşte, la un moment dat, să se retragă de la guvernare, pentru că situaţia economică va fi din ce în ce mai dificilă. PSD a sesizat acest pericol şi vrea să aibă alături UDMR. Nu ştiu cum stă aritmetica parlamentară acum, dar cu sprijinul minorităţilor naţionale şi cu un sprijin tacit al AUR în Parlament, PSD ar putea continua o guvernare şi fără PNL.
Atenţie, între AUR şi UDMR nu poate fi nicio reconciliere. Şi atunci, se insistă pe rămânerea UDMR la guvernare. Asta dincolo de raţiunea pură, că în condiţii de război la graniţă, de tulburări, de conflicte, e mai bine ca un milion de cetăţeni de etnie maghiară să fie reprezentaţi la nivel central. UDMR nu a încurcat până acum. Nici nu au fost rezultate extraordinare. Nu, e acelaşi infringement pe zonele de mediu, ai rămas în urmă cu atragerea de fonduri europene, dar e o conducere mai puţin contondentă a UDMR-ului, când are miniştri în Guvern. De aici rezultă efortul PSD ca UDMR să rămână la guvernare.
Altminteri, ştim bine că ambele partide se suspectau că vor să iasă de la guvernare. PSD era suspectată că vrea să se retragă de la guvernare fiindcă perspectiva, atât de puţin probabilă, alegerilor anticipate acum ar fi favorabilă PSD-ului. E exclusă varianta, e clar, dar PSD se poate eroda mult la guvernare. Ce poate obţine guvernul Ciolacu este, în cel mai bun caz, menţinerea nivelului actual de dezvoltare economică a României. Să creşti e imposibil, mai ales cu toate mişcările sociale, cheltuielile uriaşe cu salariile, nereformarea a nimic, încasări mai puţine, etc", a declarat Bogdan Chirieac la România TV.
Amintim că premierul desemnat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a oferit duminică celor de la UDMR ministerul Energiei şi ministerul Fondurilor Europene, însă oferta sa a fost refuzată de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR.
„Noi am spus, trebuie să respectăm protocolul. Trebuie să fie un mesaj ca dacă au semnat o hârtie, își vor respecta cuvântul dat. Asta a fost principiul de la care am plecat.
Nu avem nici un motiv ca sa spunem că nu suntem în stare să guvernăm. Colegii mei mi-au dat mandat să se respecte acordul.
Putem rămâne cu Dezvoltarea și cu Mediul sau ceva similar. Oferta cu MIPE și Energia a existat de miercuri. Ministerele propuse nu sunt acceptabile. Rezultatele cu care ne-am aplecat asupra guvernării sunt argumentele mele de forță.
Domnul Ciolacu mi-a spus că decizia este să mergem noi cu Ministerul Energiei și cu Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, ceea ce nu putem accepta. Sigur, nu ne-am ridicat de la masă, suntem la masă, în acest moment există un acord de coaliție și până când președintele Iohannis nu îl desemnează prim-ministru pe domnul Ciolacu, acest acord rămâne în vigoare.
Atunci va deveni responsabilitatea lui să îi cheme la discuții în ce format vrea și să decidă cum merge mai departe.
Există în acest moment o majoritate solidă. Nu a plecat nimeni din coaliție și nu a venit nimeni în coaliție. O majoritate există și fără noi“, a spus Kelemen Hunor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu