Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, a fost invitatul lui Tudor Curtifan la DefenseRomania și DC News.
Excelența Sa Ihor Prokopchuk a vorbit despre integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și în NATO.
Tudor Curtifan, redactor-șef DefenseRomania, a întrebat: „Știm că asimilarea valorilor democratice europene este un obiectiv pentru poporul ucrainean și sunt sigur că acest lucru se va întâmpla, într-un fel sau altul, într-o bună zi. Armele rusești nu pot opri acest deziderat. Dar ce îmi puteți spune despre perspectivele actuale de integrare, pentru că în momentul de față este un război în desfășurare. E un război pe scară largă împotriva Ucrainei chiar acum când vorbim”.
Excelența Sa, Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, în exclusivitate la DefenseRomania. Despre război, agresiunea rusă, relațiile bilaterale, propaganda rusă, alegerile din România și procesul Ucrainei de integrare euro-atlantică.
„Permiteți-mi să spun că Ucraina este foarte consecventă în progresul său către obiectivele strategice stabilite: aderarea deplină la Uniunea Europeană și aderarea deplină la NATO. Am dovedit, poporul ucrainean, că doar Ucraina și locuitorii săi sunt cei care trebuie să decidă cu privire la cursul strategic al statului și la alianțele statului.
Nu vor fi opriți de coerciția sau forța militară a unui mare vecin ca Rusia. Mă face să-mi amintesc că rușii au lansat invazia la scară largă pe 24 februarie 2022 și doar câteva zile mai târziu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, împreună cu prim-ministrul și președintele Radei Supreme a Ucrainei, au depus o cerere de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Practic, statul agresiv a intenționat să pună capăt progresului Ucrainei în direcția integrării în Uniunea Europeană și NATO. Când, de fapt, a accelerat acest progres. Și de atunci, Ucraina a obținut mai întâi statutul de candidat, iar apoi, în luna decembrie a anului trecut, a fost o decizie istorică luată de liderii țărilor Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
Și aceasta este decizia pentru care poporul ucrainean luptă din greu în acest război, apărându-se pe sine, apărând valorile democratice europene, principiile democratice europene.
Și inspirând din nou oamenii din întreaga Europă cu privire la valorile acestei Uniuni. Cred că, deocamdată, am conturat și modul în care vedem viitorul. De fapt, luna trecută a fost lansat procesul de examinare a legislației ucrainene. Acest lucru face parte din pașii pe care îi vom face în continuare în vederea lansării oficiale a negocierilor. Există un angajament deplin din partea președintelui și a guvernului de a pune în aplicare partea rămasă nerezolvată a recomandărilor Comisiei Europene care sunt necesare pentru a face următorul pas în procesul de negociere.
Sperăm foarte mult că va exista o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene, așteptată în luna martie a acestui an, care să servească drept bază pentru convocarea unei conferințe interguvernamentale pentru lansarea oficială a negocierilor într-o formă unitară. Adică vorbim de principii fundamentale între Ucraina și Uniunea Europeană.
Noi suntem alături de Republica Moldova, așa că sperăm că se va lua o decizie similară și în legătură cu această țară. Pentru noi, este important să vedem că o astfel de conferință are loc în primele șase luni ale acestui an, ceea ce ar coincide, în principiu, și din punct de vedere al programului, cu calendarul diferitelor evoluții din interiorul Uniunii Europene, în special alegerile pentru Parlamentul European. Acesta este modul în care vedem noi lucrurile. Sperăm foarte mult că va fi posibil să respectăm acest calendar.
În ceea ce privește NATO, permiteți-mi să subliniez, de asemenea, că apartenența la NATO este cea care poate oferi garanții de securitate fiabile. În trecut, în Ucraina, am testat diferite opțiuni. Acestea nu au funcționat. Așa că avem încredere deplină că apartenența la NATO este cea care poate oferi Ucrainei garanții de securitate.
Dar Ucraina va deveni un mare avantaj pentru NATO, pentru că, practic, va aduce în NATO tot potențialul său militar. Va fi potențialul țării care a fost capabilă să respingă agresiunea rusă. Iar asta înseamnă foarte mult, desigur, în termeni de securitate. Aș spune că o decizie privind aderarea Ucrainei la NATO este, de asemenea, extrem de importantă pentru a pune capăt pretențiilor Rusiei asupra Ucrainei. De îndată ce se va lua o decizie privind aderarea Ucrainei, acest lucru va pune capăt pretențiilor pe care Rusia le poate avea în legătură cu teritoriul ucrainean. Acest lucru va consolida securitatea pentru Ucraina, pentru această regiune și pentru Europa. Acest lucru va consolida, de asemenea, zona democrației și a stabilității, un lucru care ne interesează pe toți. Anul trecut, în timpul Summitului NATO de la Vilnius, au fost luate unele decizii importante în legătură cu cooperarea Ucraina-NATO și cu relația viitoare.
Aș dori să subliniez acest instrument practic de înființare a Consiliului Ucraina-NATO, pe care Ucraina l-a folosit de mai multe ori în urma unor atacuri masive ale Rusiei, fie că este vorba despre infrastructura portuară în iulie și august anul trecut, fie că este vorba despre atacuri masive cu rachete care au fost efectuate de Rusia asupra orașelor din Ucraina la sfârșitul lunii decembrie anul trecut și în ianuarie anul acesta.
Acesta este formatul care permite consolidarea în continuare a interacțiunii și a coordonării dintre Ucraina și NATO și, de asemenea, ne conduce la următoarea etapă a relației noastre. Avem așteptările noastre în legătură cu viitorul summit NATO care va avea loc la Washington anul acesta și sperăm că ne va aduce mai aproape de obiectivul nostru dorit de a deveni membri cu drepturi depline ai NATO”, a zis Excelența Sa Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei în România, la DefenseRomania și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu