De ce își îngroapă pisicile hrana

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Cu siguranță ai observat, la un moment dat, că pisica ta se oprește din mâncat și "respinge" hrana cu ajutorul lăbuțelor. Acest obicei ciudat poate părea ca și cum pisica ar încerca să îngroape hrana, zgâriind în jurul bolului de mâncare sau trăgând ceva, precum un prosop, pentru a acoperi literalmente resturile de mâncare. Deci, de ce încearcă pisicile să-și îngroape hrana?

Majoritatea oamenilor atribuie acest comportament câinilor, dar acestea sunt și instincte de bază la pisici. Strămoșul felinei domestice de astăzi era pisica sălbatică de deșert. Aceste feline sălbatice evitau să fie detectate de prădători prin mascarea mirosului și urmelor lor - iar pisicile mai istețe căutau pământul moale sau nisipul, deoarece această consistență granulară le ajuta să îngroape mai ușor orice dovadă a prezenței lor. Astfel, aceste pisici au supraviețuit și s-au dezvoltat, răspândindu-se din Asia de Vest în Africa de Nord, Europa și în cele din urmă în America de Nord.

De ce încearcă pisicile să-și îngroape hrana?

Nu este vorba, de obicei, despre respingere. Pisica încearcă instinctiv să-și acopere resturile de mâncare pentru a-și ascunde urmele. Veți observa acest comportament atât la pisica de casă, răsfățată, cât și la pisica de cartier. Chiar dacă pisica nu are "prădători" proprii (cu excepția câinelui, desigur), ea păstrează acea tendință biologică de a rămâne în siguranță în sălbăticie.

Este, de asemenea, puțin probabil ca odată ce pisica "îngroapă" hrana, să se întoarcă ulterior pentru a se hrăni cu resturile. De ce? Pisicile nu sunt prin natura lor animale care se hrănesc cu resturi. Simțul lor olfactiv puternic le transmite când mâncarea nu mai este proaspătă. Acesta este, de asemenea, un mod de a rămâne în siguranță, deoarece carnea alterată poate să îmbolnăvească o pisică la fel de mult ca și un om.

Dacă observați acest comportament în mod frecvent, s-ar putea să hrăniți prea mult pisica.

Dacă observați că pisica își îngroapă hrana, sau cu regularitate își acoperă bolul de mâncare, este posibil să încerce să vă transmită ceva. Desigur, uneori pisicile înfulecă și nu știu când să se oprească din mâncat. Dar dacă pisica nu mănâncă tot din mâncarea umedă, este posibil să îi oferiți prea multă mâncare odată. Dacă încearcă să îngroape boabele uscate, este posibil să nu se întoarcă să mănânce până când nu i se oferă mâncare proaspătă.

Veterinarii sunt de părere că ar trebui să hrăniți pisica adultă cu 1/4 ceașcă de hrană uscată de două ori pe zi și aproximativ 1/4-1/2 de conservă la gustare. Este important să hrăniți pisica și cu hrană umedă. Cu toate acestea, încercați să-i dați o cantitate mai mică de fiecare dată când observați că își acoperă hrana, potrivit Litter-robot.com

Pisicile își pot acoperi hrana în mod instinctiv, asociind acest act cu ascunderea sau îngroparea prăzii lor după o vânătoare. De asemenea, pisicile au un simț olfactiv foarte dezvoltat și pot încerca să ascundă mirosurile hranei pentru a evita să atragă alte animale sau să păstreze un miros proaspăt în mediul lor.

Este important de menționat că nu toate pisicile manifestă acest comportament, iar intensitatea acestuia poate varia. De obicei, acest comportament este inofensiv și face parte din instinctele naturale ale pisicilor. Cu toate acestea, dacă observați schimbări bruște și neobișnuite în comportamentul pisicii, poate fi util să consultați un medic veterinar pentru a exclude orice problemă de sănătate subiacentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel