De secole, oamenii consumă lapte cald, înainte de culcare, pentru a-şi induce starea de somn şi de relaxare. În timp ce unii spun că este vorba doar de o tradiţie, ştiinţa îi demonstrează beneficiile.
Un pahar de lapte cald înainte de culcare este metoda care nu dă greş niciodată atunci când Moş Ene uită să mai vină pe la gene. În general, orice băutură calde induce somnolenţa şi combate stările de agitaţie şi anxietate, dar dacă băutura mai este şi lapte cu miere...atunci rezultatul este garantat, mai ales în cazul copiilor.
În urma unor studii, s-a demonstrat că produsele lactate te pot ajuta să te odihneşti mai bine, însă motivul nu era în totalitate cunoscut. Oamenii de ştiinţă credeau anterior că laptele provoacă somnolenţă doar datorită concentraţiei sale mari de triptofan, un aminoacid natural care joacă un rol vital în producerea serotoninei, melatoninei, niacinei şi nicotinamidei. De asemenea, triptofanul, ajută la menţinerea nivelului optim de proteine şi de enzime, din organism. Însă, pe lângă, triptofan, cercetătorii au descoperit în laptele cald alţi compuşi care promoveză un somn bun. Mai exact, o combinaţie de peptide din lapte numite hidrolizat triptic de cazeină, care acţionează ca un sedativ natural, ameliorând stresul şi favorizând somnul. Studiul publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry dezvăluie că aceste peptide sunt recomandate în cazul celor care suferă de insomnii.
În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au numit privarea de somn, care afectează multă lume, o „epidemie”, iar una dintre soluţiile pe care le avem pentru a combate această problemă este laptele cald. Odată cu acest studiu, încă o dată a fost confirmat că substanţele din compoziţa băuturii ajută la ameliorarea anxietăţii şi încurajează un somn mai bun, dar şi relaxarea. De asemenea, dacă nu eşti un fan al laptelui, cercetătorii au inclus pe lista alimentelor care pot induce starea de relaxare şi de somn: brânza, puiul, curcanul, peştele, seminţele de floarea soarelui, arahidele, seminţele de dovleac şi boabele de soia.
Pe lângă consumul acestor alimente, cercetătorii recomandă şi alte modalităţi pentru a obţinute un somn de bună calitate, în fiecare noapte. Este bine să ai o oră regulată de culcare şi de trezire, chiar şi în weekend. Închide dispozitivele electronice cu cel puţin o oră înainte de culcare, deoarece lumina albastră va perturba producţia de melatonină, hormonul care induce somnul. Evită să consumi alimente grele, înainte de culcare. La cină, sunt recomandate proteinele precum: carnea de pui, de curcan, brânza, laptele dar şi salatele. Nu în ultimul rând, fă exerciţii fizice în fiecare zi. Chiar şi 30 de minute de mers lejer promovează un somn mai bun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu