Ce programe TV le atrag atenția micilor feline? De ce se pot uita ore în şir la un ecran cu imagini în mişcare? Ce e în mintea lor când urmăresc ceva la televizor sau pe telefon? Cercetătorii au răspunsurile.
Traiul cu animalele de companie poate da naștere unor situații cu adevărat curioase, cum ar fi pisicile care se așază pe canapea pentru a se uita la televizor alături de oameni. Să fie vorba doar de presupunerea oamenilor că felinele se uită la imagini sau sunt pisicile cu adevărat atrase de acest mod de divertisment? Ei bine, la fel ca în multe alte situații, răspunsul la această întrebare pare să se afle undeva la mijloc. Dacă ești curios de fiecare dată când felina ta se întinde lângă tine și se uită la ecranul la care te uiți și tu, este timpul să descoperi cauzele din spatele acestui lucru.
Pe scurt, putem spune că televizorul este un dispozitiv care emite lumină și sunete și afișează diverse scene într-o varietate de culori. Deci, este logic ca pisica ta să fie atrasă de ecran doar din acest motiv, nu? Totuși, acest lucru nu pare să explice totul.
În general, pisicile se bazează mult mai mult pe alte simțuri (cum ar fi auzul și mirosul) pentru a înțelege lumea din jurul lor, așa că, pentru unele feline, este posibil ca zgomotele pe care le aud și mișcările rapide pe care le văd să le atragă atenția asupra ecranului, scrie Cat Health.
Adevărul este că încă nu putem explica pe deplin acest comportament doar pe seama luminilor și culorilor pe care le produce televizorul, nu în ultimul rând pentru că observăm clar uneori că pisicile sunt cu adevărat atente la ceea ce văd pe ecran.
Aceste feline adorabile se uită fix la scene, urmăresc mișcările cu capul și chiar încearcă să vâneze ceea ce apare în imagini. Din aceste înregistrări comportamentale, nu putem spune că este doar imaginația noastră; pisicilor chiar le place să se uite la televizor.
Totuși, se uită la aceleași lucruri ca noi? Chiar sunt interesate de ceea ce urmărim noi de obicei?
Deși o pisică poate fi la fel de atrasă de televizor, percepția sa asupra realității nu este aceeași cu cea a unui om. Există patru diferențe fundamentale între pisici și oameni în ceea ce privește această activitate:
Vederea: Pisicile, deși au capacitatea de a vedea în culori, au doar receptori pentru nuanțele de verde și albastru și, din acest motiv, nu percep culorile calde de pe ecran. Pe de altă parte, sunt capabile să vadă în condiții de lumină slabă, astfel încât luminozitatea ecranului le îngreunează perceperea anumitor contururi.
Percepția mișcării: Această abilitate depinde de numărul de cadre pe secundă (fps) pe care ochiul este capabil să le capteze. Televizoarele moderne pot afișa 60 fps, adică foarte multă mișcare, în condițiile în care noi percepem aproximativ 25 de imagini pe secundă.
Pe de altă parte, o pisică poate capta în jur de 70 fps, astfel încât imaginile de pe ecran vor fi mult mai statice pentru ea.
Atenția: Acest proces cognitiv de bază funcționează, de asemenea, diferit la feline și oameni. În timp ce noi ne putem fixa atenția pe ecran timp de peste o oră, pisicile sunt atente aproximativ 6% din timpul în care se uită la televizor.
Auzul: Evident, auzul pisicilor este mult mai fin decât al oamenilor. Prin urmare, nu întotdeauna imaginile, ci sunetele sunt cele care le atrag pisicilor atenția asupra televizorului.
În aceste condiții, proprietarii de pisici au dreptate atunci când susțin că animalelor lor le place televizorul, dar există totuși un element de personificare în această afirmație. Ceea ce pentru tine este un program care spune o poveste emoționantă, pentru felina ta sunt imagini statice și sunete care îi atrag atenția în alte moduri.
O demonstraţie haioasă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu