EXCLUSIV  De ce limitarea cash-ului nu va funcționa în România. Coșea, trei motive: Va crea mai multe efecte negative

Trei motive pentru care limitarea cash-ului nu va funcționa în România. Coșea: Nu este deloc binevenit! / Foto: Pixabay
Trei motive pentru care limitarea cash-ului nu va funcționa în România. Coșea: Nu este deloc binevenit! / Foto: Pixabay

Profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit la DC NEWS despre limitarea cash-ului, explicând de ce această măsură nu va funcționa momentan în România.

"Toată lumea știe că plata pe card este progres. Sigur că vom evolua spre acest moment, însă trebuie să pregătim lucrurile cu mare grijă deoarece un salt peste etapă nu face bine. Aceasta este situația actuală. Nu mă opun, nu sunt împotriva plății cu cardul, dar nu în acest moment. România nu este pregătiră deloc pentru așa ceva. Din contră, această măsură va crea mai multe efecte negative decât pozitive. Ideea a venit de la ANAF. Cel care a prezentat-o în public a fost fostul președinte al ANAF-ul. Acum, domnul prim-ministru spune, într-un interviu foarte recent, că ideea era de fapt de la specialiștii ANAF-ului, pe care domnul prim-ministru nu îi contrazice pentru că sunt specialiști.

Aici, eu am o singură întrebare în legătură cu ce înseamnă specialist la ANAF, pentru că, dacă într-adevăr există un astfel de moment în care specialiștii se interesează de hotărârea unui prim-ministr,u înseamnă că acei specialiști au autoritate și cifre. În cazul de față, nu dovedesc lucrul acesta. Dacă ar fi fost puși la curent cu ceea ce se scrie în literatura europeană, ar fi văzut acești specialiști că, de fapt, măsura este într-un trend de descreștere din punct de vedere al politicilor economice abordate. Scandinavia, care într-o anumită perioadă a mers foarte vertiginos în această direcție, a renunțat pentru că deocamdată nu sunt create toate condițiile.

Condițiile pentru implementarea acestei măsuri

Care sunt condițiile? Sunt două și apare a treia care este de natură ideologică. Primele două condiții tehnice sunt legate de faptul că nu există pe tot teritoriul o rețea de instrumente IT care să faciliteze accesul fiecărui cetățean, indiferent de locul unde stă, indiferent de vârstă de sex, de pregătire, deci să permită fiecărui cetățean să lucreze cu aceste aparate.

În al doilea rând, într-o țară ca România, unde avem fel de fel de probleme cu educația, o perioadă de informare și de educație economică a cetățenilor, mai ales în mediul rural și mai ales de o anumită vârstă, este foarte slabă. Putem să spunem lucrul acesta fără să ne speriem, pentru că asta am moștenit, așa au mers lucrurile. Dar deocamdată să pui acești cetățeni care nu au pregătire, nu știu despre ce e vorba -  mai au și un fel de conservatorism, în sensul în care banii trebuie ținuți în buzunar să îi poți număra în fiecare zi, să vezi dacă nu cumva a fugit vreunul pe undeva, ținutul banilor sub saltea nefiind o vorbă goală - să meargă la bancomat să își scoată bani pentru o pâine este complicat.  

Mai este și al treilea argument care este de natură ideologică. Lumea a început să vorbească despre intenția guvernului de a ne controla, de a introduce democrația economică sub saltea și de a pune în față un fel de dictatură economică. A apărut și o altă problemă care este de natură monetar-bancară. Guvernul a creat o nouă piață pentru bănci. Banca este o societate comercială, nu este un fond de binefacere, banca trebuie să obțină profit. Profitul se creează la bancă pe piața creditelor. Și acum a mai apărut o piață pe care a creat-o Guvernul la o amploare extraordinară - piața comisionului de card", a spus Mircea Coșea la DC NEWS.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel