De ce mai este nevoie de ecografia cervicală, după ce îți scoți tiroida. Dr. Ruxandra Dobrescu: Sunt primele "stații" în care începe să se împrăștie cancerul

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ruxandra Dobrescu, medic endocrinolog, a explicat de ce este nevoie de ecografia cervicală, chiar dacă tiroida a fost extirpată.

"Vrem să ne asigurăm că s-a scos tot și că nu au rămas resturi tiroidiene importante. După operațiile parțiale de tiroidă, vrem să ne asigurăm că ce a rămas pe loc stă cuminte și-și face treaba, că nu au apărut sau s-au refăcut noduli în anii de după operație...

După operațiile de cancer tiroidian, trebuie să ne asigurăm că nu au rămas resturi de tiroidă sau resturi de cancer și, în plus, supraveghem ecografic ganglionii de la gât. Ganglionii sunt primele “stații” în care începe să se împrăștie cancerul, deci trebuie să fim vigilenți!

La pacienții cu istoric de cancer tiroidian, ecografia cervicală este esențială, pentru că, dacă este să apară recidive de cancer, de cele mai multe ori acestea sunt la nivelul gâtului și pot fi văzute ușor ecografic!

Când facem prima ecografie post-operator

În general, după 2-3 luni cel mai devreme, ca să dăm timp inflamației și edemului post-operator să se retragă... mai devreme de atât nu vedem mare lucru. Evident în cazul unei evoluții rapide și a unor tumori mari, ele se văd chiar în ciuda edemului, dar astea sunt cazuri rare...

Cât de des facem ecografie

Depinde de contextul exact al fiecărei persoane:

Dacă a fost cancer, atunci frecvența urmăririi depinde de cât de agresiv ne așteptăm să fie cancerul și de ce facem ca tratament. Monitorizarea și tratamentul sunt întotdeauna personalizate pentru fiecare pacient cu cancer tiroidian.

Dacă nu a fost cancer și s-a scos toată tiroida, atunci merită verificat ecografic la câteva luni după operație și, dacă totul e ok, nu sunt resturi semnificative și nu intervine nimic în timp, o mai facem poate, eventual, peste câțiva ani.

Dacă nu a fost cancer și operația a fost parțială, atunci facem ecografia cât de des o impune situația tiroidei rămase pe loc. Adică dacă lobul tiroidian restant este normal, repetăm poate, după câțiva ani; dacă au rămas noduli. Pe aceia poate fi nevoie să îi verificăm la câteva luni", a explicat dr. Ruxandra Dobrescu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel