Bluetooth este o tehnologie care deși a fost lansată publicului larg în urmă cu două decenii, s-a dovedit a fi longevivă și se regăsește și în prezent în telefoanele noastre.
În cele două decenii de când a fost inclus pentru prima dată în produsele tehnologice disponibile publicului larg, Bluetooth a devenit atât de răspândit încât o întreagă generație de consumatori ar putea să nu folosească niciun device care să nu fi incorporat tehnologia. ABI Research estimează că 5 miliarde de dispozitive compatibile cu Bluetooth vor fi livrate consumatorilor în acest an, cifră estimată să crească la 7 miliarde până în 2026. Bluetooth este prezent acum în orice, de la smartphone-uri la frigidere, becuri, permițând unui număr tot mai mare de produse să se interconecteze.
În ciuda caracterului său omniprezent, tehnologia este încă predispusă la probleme care provoacă dureri de cap dezvoltatorilor, fie că este vorba de efortul de a configura un nou dispozitiv cu care să se conecteze, de schimbarea căștilor între dispozitive sau pur și simplu distanța pentru conectare.
”Am o relație de când caldă, când rece cu Bluetooth. Pentru că atunci când funcționează, este uimitor, iar când nu funcționează, vrei să-ți smulgi părul. Promisiunea a fost să facem o tehnologie cât mai simplă și mai ușoară posibil. Bluetooth nu a ajuns niciodată acolo, din păcate”, a spus Chris Harrison, profesor de interacțiune om-calculator la Universitatea Carnegie Melon.
Motivele se întorc până la baza tehnologiei relativ ieftine.
Se spune că Bluetooth-ul își împrumută numele de la un rege scandinav din secolul al IX-lea, Harald „Blue tooth” Gormsson, care era cunoscut pentru dintele său de culoare gri-albăstruie și, de asemenea, pentru unirea Danemarcei și Norvegiei în 958 d.Hr. Programatorii timpurii au adoptat „Bluetooth” ca nume de cod pentru tehnologia lor wireless care conectează dispozitivele locale și care, în cele din urmă, s-a blocat.
Tehnologia a fost diferențiată de Wi-Fi prin faptul că este ”în mod inerent cu rază scurtă”, a spus Harrison. Este și astăzi cazul în care opțiunile Bluetooth cu care sunt obișnuiți mulți consumatori în telefoanele lor și difuzoarele portabile funcționează la o putere mai mică și se pot conecta doar la distanțe limitate.
Semnalele Bluetooth circulă pe unde neautorizate, care sunt efectiv deschise publicului pentru utilizare de către oricine, spre deosebire de undele privatizate care sunt controlate de companii precum AT&T sau Verizon. Acest lucru poate să fi ușurat dezvoltarea și adoptarea mai largă, dar are un cost. Bluetooth trebuie să partajeze și să concureze cu o mulțime de alte produse care utilizează benzi de spectru fără licență, cum ar fi monitoare pentru copii, telecomenzi TV și altele, care generează interferențe care pot perturba eficiența Bluetooth.
Mai mult decât atât, mai multe agenții guvernamentale din SUA au sfătuit consumatorii că utilizarea Bluetooth riscă să lase dispozitivele lor mai vulnerabile la riscurile de securitate cibernetică. Comisia Federală de Comunicații a avertizat că, la fel ca în cazul conexiunilor Wi-Fi, ”Bluetooth poate pune în pericol datele tale personale dacă nu ești atent”.
Kamala Harris nu esste un fan al tehnologiei. În videoclipul mult vizionat cu Harris felicitându-l pe președintele ales Joe Biden după alegeri, ea poate fi văzută ținând în mâini o grămadă de căști cu fir. Potrivit Politico, Harris ”a simțit de mult timp că căștile Bluetooth reprezintă un risc de securitate”.
Dar companiile și consumatorii continuă să folosească Bluetooth. Apple, probabil cel mai proeminent producător care încorporează tehnologia, a renunțat la căștile obișnuite și a introdus popularele sale căști wireless compatibile Bluetooth, AirPods. De atunci, alte companii de tehnologie au lansat produse similare.
În ciuda defectelor sale, Harrison nu crede că cererea pentru Bluetooth se diminuează și admite că el însuși îl folosește fără probleme - în ”70% din timp”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu