De ce majoritatea asiaticilor nu au miros corporal. Ce îi diferențiază de europeni

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tirachardz
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @tirachardz

În timp ce 85% dintre persoanele de origine asiatică au o alterare genetică care le protejează de mirosul corporal, acest lucru este prezent doar la 3% dintre cei din Europa și Africa.

Alegeri prezidentiale 2024

Deodorantul este un produs esențial pentru majoritatea locuitorilor țărilor occidentale, dar nu și pentru persoanele originare din națiunile din Extremul Orient. În această zonă a lumii, majoritatea populației (inclusiv diaspora provenită de acolo) are o mutație genetică care le protejează de mirosul corporal.

Mai precis, între 80 și 85% dintre persoanele de origine asiatică au o disfuncție a unei gene numite ABCC₁₁, care, în alte grupuri umane (cum ar fi caucazienii sau afro-descendenții), joacă un rol esențial în formarea biochimică a mirosului axilar. Acest lucru face ca persoanele din Asia de Est să nu emită același miros caracteristic pe care îl au persoanele din alte părți ale lumii.

Originea mirosului corporal

Originea mirosului corporal uman este în principal rezultatul activității bacteriilor care trăiesc pe pielea noastră și care acționează asupra unei serii de substanțe chimice pe care le secretăm prin glandele sudoripare apocrine, situate în principal în axile și zona inghinală. Acesta este principalul motiv pentru care mirosul corporal se localizează în special în aceste zone.

Mai exact, gena ABCC₁₁ codifică o proteină în aceste glande care ajută celulele să elibereze particule de lipide (grăsimi) în transpirație. Ulterior, flora (comunitatea de microorganisme, multe dintre ele benefice) prezentă pe pielea noastră descompune aceste lipide.

În schimb, la persoanele la care această genă este disfuncțională, lipidele din celule nu se amestecă cu transpirația, motiv pentru care acestea nu emit același miros corporal. Un alt efect al mutației este că lipidele nu se amestecă în același mod nici cu ceara din urechi, ceea ce face ca aceasta să aibă o consistență mai uscată.

O caracteristică distinctiv asiatică

Pentru a ne face o idee, până la 85% dintre persoanele cu ascendență asiatică poartă această mutație; în rândul celor cu ascendență europeană sau africană, procentul se reduce la doar 3%. Prevalența mutației este de asemenea foarte ridicată în rândul nativilor americani, ceea ce este logic, având în vedere că aceștia descind probabil din populații care au migrat din Orientul Îndepărtat cu zeci de mii de ani în urmă.

Motivul acestei diferențe nu este clar, dar ar putea fi rezultatul unei presiuni evolutive în populațiile primitive, care ar fi favorizat persoanele cu un miros corporal redus (deoarece acestea ar fi avut mai multe șanse de a găsi un partener și, prin urmare, de a avea urmași), o presiune care ar fi fost mult mai pronunțată în rândul locuitorilor din Asia de Est.

Oricum ar fi, trebuie amintit că mirosul corporal nu reprezintă o problemă de sănătate, atât timp cât nu afectează viața socială a persoanelor și nu este anormal sau excesiv de persistent. Când îndeplinește aceste condiții, măsurile și produsele de igienă personală de bază sunt suficiente pentru a-l evita. Dacă, în schimb, nu reușim să-l eliminăm sau acesta devine o problemă socială sau de stimă de sine, putem consulta profesioniști din domeniul sănătății pentru a determina cauza și a găsi o soluție adecvată, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel