Află în articol de ce mănânci fără să îți fie neapărat foame.
Prea multe gustări nesănătoase într-o zi, prea multe prăjituri, prea multă mâncare de sărbători. Prea mult. De ce prea mult și de ce de multe ori nu ne putem abține. Probabil vi s-a întâmplat și vouă de multe ori să mâncați fără să vă fie neapărat foame sau să vă abțineți pe tot parcursul zilei, dar să cedați seara. Se numește "oboseală de decizie" și este un comportament de dependență, explică medicii.
"Pentru că mâncarea este legată de comportamente de dependență. De aceea, o mentalitate alimentară sănătoasă este importantă pe tot parcursul anului. Ce înseamnă? Îmi fac planul. Este unul dintre cele mai importante lucruri și în privința mâncării din fiecare zi. Știu că mănânc dimineața, la prânz și seara. În fel acesta, reduc automat și nevoia de a ronțăi pe tot parcursul zilei. Fără să-mi dau seama", a explicat Andreea Groza în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv.
Nu este nimic ieșit din comun atunci când mâncați corect și conștient. Problema apare atunci când începeți să mâncați obsesiv, fără gânduri conștiente și fără să vă fie de fapt foame. Psihologul Bogdana Bursuc a explicat de ce apare acest comportament și ce se ascunde, de fapt, în spatele lui.
"Acestui comportament - mănânc mult - noi îi dăm foarte multe funcții. Una dintre funcții este cea de autoreglare emoțională. Mâncăm mult să obținem efectul de liniștire, dar nu mâncăm o masă normală sau niște legume, ci zahăr. Alimentele cu zahăr au receptori în sistemul dopaminergic. Așa e stimulată dopamina, o substanță care ne face să ne simțim bine. Ajungem să avem parte de liniștire. Anumite substanțe, aici intră și zahărul și nicotina, pot să facă asta", a explicat Bogdana Bursuc.
Dependența de mâncare poate fi o adaptare din copilărie. Există posibilitatea să fi crescut într-un mediu instabil, iar în viața adultă să nu aveți un echilibru, ba slăbiți, ba vă îngrășați. Mulți oameni mănâncă atunci când se simt triști singuri sau obosiți, deși nu le este foame, încercând să scape de aceste stări mai puțin plăcute prin mâncare, în special dulciuri, care ne dau o stare de fericire pe moment.
"Psihologul poate afla dacă această adaptare la mediu, pe care o fac, de fapt, mai e valabilă în prezent. Eu am încercat la un moment dat să mă adaptez, dar condițiile mele de viață sunt mai bune în prezent. Și, poate, nu mai e nevoie să mențin acest comportament de supraviețuire", a mai explicat Bogdana Bursuc.
Prin urmare, dacă vă confruntați cu o astfel de problemă ar trebui întâi să analizați care ar putea fi cauza, ce vă supără. Ulterior, ar fi bine să vă adresați unui psiholog. Acesta vă poate ajuta să vă rezolvați problemele care se ascund în spatele stărilor dumneavoastră. În al doilea rând, ați putea încerca să vă abțineți singur atunci când observați că mergeți din nou la frigider, fără să vă fie foame. Deși de multe ori se poate întâmpla să o faceți din obișnuință, aproape inconștient, dacă vă luați câteva secunde în care să vă gândiți dacă chiar vreți să mâncați în acel moment, v-ați putea răzgândi și renunța la această idee.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News