Florin Buicu, medic primar, specialist în sănătate publică și management, a fost invitat la DC News și DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în sănătate", unde a vorbit despre mâncarea din spital.
„De ce e o miză importantă mâncarea de spital?", a întrebat Val Vâlcu.
„Spitalele, pentru că vorbim de mâncarea din spitale, reprezintă locul în care pacientul vine să fie făcut bine, să fie tratat, să primească cele mai bune îngrijiri de sănătate.
Pentru că în ultimii ani am constatat că satisfacția pacientului depinde, de multe ori, nu numai de serviciul medical pe care îl primește, ci și de calitatea altor categorii de îngrijiri, de supraveghere, de meniul pe care îl primesc, de condițiile hoteliere. În ultimii ani acest subiect a devenit într-adevăr un subiect fierbinte. Supa din spitale a devenit este o miză pentru că pacientul are dreptul la acest meniu, la hrana asigurată în perioada spitalizării.
Dacă până la apariția legii sănătății, când spitalele erau finanțate direct de la bugetul de stat, încă nu existau casele de asigurări, în cadrul bugetului spitalelor exista finanțarea pentru mâncare și banii când veneau, veneau având destinație pentru mâncare. Ei puteau fi folosiți doar pentru mâncare de către spital.
După apariția asigurărilor de sănătate, decontarea pacientului tratat în spital pe caz rezolvat a cuprins și componenta de hrană asigurată pe durata spitalizării fiind până anul trecut, în luna mai inclusiv, de maximum 11 lei pe zi. Spitalele trebuiau să asigure, în cadrul acestei sume de maxim 11 lei pe zi, micul dejun, prânzul și cina. Pentru anumite specialități, cum sunt TBC, SIDA, lăuze, bolnavii oncologici, existând valori ceva mai mari pentru meniuri.
De anul trecut, de la sfârșitul lunii mai, a fost modificată legea sănătății, legea 95 și la art 292, la inițiativa unor colegi din parlament de la PSD, meniul a devenit minim 22 de lei pe zi. Cu alte cuvinte, managerul de spital trebuie să asigure pacientului pentru fiecare zi de spitalizare, hrană care trebuie să fie în farfurie, valoarea acesteia fiind de minim 22 de lei pe zi.
Pentru specialitățile menționate, suma este de 33 de lei pe zi. Aceste sume sunt minimale, ele putând fi suplimentate în momentul în care spitalele au venituri proprii de la Consiliul Local , Consiliul Județean sau de la alte surse care merg pentru asigurare hranei din spitale.
Legea a fost modificată anul trecut, a existat și o hotărâre de guvern, un ordin al ministrului sănătății care a stabilit aceste valori minimale pentru asigurarea hranei în spital. Aici apar problemele, în sensul în care managerii care au fost obișnuiți până anul trecut să asigure maxim 11 lei, pentru că dacă nu, venea curtea de conturi, ii controla și toate sumele care depășeau 11 lei puteau fi imputate, am constatat că managerii unor spitale nu asigura această hrană de minim 22 de lei și lucrurile astea pot fi văzute relativ simplu.
În buget există un articol bugetar care se numește „hrană pentru oameni" și care cuprinde mâncarea din farfuria pacienților, iar în capitolul de venituri există sumele care se decontează către Casa de Asigurări separat. Dacă banii veneau din tariful pe caz rezolvat al pacientului, începând cu 1 iunie anul trecut, meniul de 22 de lei pe zi de spitalizare este decontat de Casa de Asigurări separat pentru numărul de zile de spitalizare realizate de fiecare spital în parte.”, a spus dr. Florin Buicu.
„În momentul de față, adică de anul trecut în baza acestei legi, a intervenit statul și finanțează separat alimentația bolnavilor.”, a completat Val Vâlcu.
„Dând posibilitatea ca sumele primite pentru serviciul medical să poată fi folosite pentru medicamente, materiale sanitare.”, a adăugat dr. Florin Buicu.
„Cu alte cuvinte, a crescut finanțarea spitalelor din partea bugetului de stat, nu a Casei de Asigurări care nu poate colecta mai mult de la un an la altul.”, a spus Val Vâlcu.
„Exact.”, a spus dr. Florin Buicu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu