EXCLUSIV  De ce militarii și oamenii cu handicap nu au primit „pensia” înainte de Paște 2024. Unde s-a produs confuzia

bani, arhivă personală
bani, arhivă personală

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pensiile vor fi achitate înainte de Paște deoarece autoritățile sunt „în grafic” privind plățile.

„Adoptăm hotărârea de Guvern care ne permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti. Este un gest firesc de respect faţă de seniorii României. Ştiu că va fi foarte multă muncă în ministere, case de pensii, Poştă, bănci, dar cred că toţi cei implicaţi, care au un părinte, o bunică sau un unchi, îşi dau seama cât de mult contează acest gest, mai ales înaintea celei mai mari sărbători creştineşti”, a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa de Guvern.

Marcel Ciolacu nu a făcut referire la toți românii. Militarii, de exemplu, au case teritoriale ale MAI, MApN, SRI și decizia privind plata pensiilor le aparține acestora, nu premierului României sau Ministerului Muncii, conform surselor DC News.

De asemenea, nici oamenii care au indemnizație pentru handicap nu și-au primit banii. Dar în cazul acestora din urmă s-a făcut o confuzie. Nu aveau cum să primească banii în avans pentru că ajutorul de handicap nu este același lucru cu pensia. Adică publicul a înțeles greșit. Marcel Ciolacu nu a făcut nicio referire la ajutorul de handicap dat în avans, ci doar la pensii.

Ajutorul de handicap nu este plătit de Casa de Pensii, ci este plătit de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială. Nu s-a decis și devansarea acestui ajutor.

Acum să revenim la problema pensiilor. De ce nu și-au primit militarii pensiile? Conform surselor DC News, vina nu aparține Ministerului Muncii. De plasa pensiilor militarilor se ocupă casele teritoriale ale MAI, MApN, SRI. De acolo vine întârzierea, au mai spus sursele citate de DC News. Dacă aceste Case de Pensii Sectoriale au decis să nu le dea pensiile, decizia le aparține, fără a avea vreo legătură Ministerul Muncii.

Subiectul a fost dezbătut și la B1 TV, în emisiunea Laurei Chiriac unde invitat a fost și generalul Virgil Bălăceanu.

„Suntem peste 150.000 de pensionari militari. Unele cifre vorbesc de aproape 200.000. Dar suntem uitați, suntem înscriși în acea categorie a specialilor, a huliților”, a zis generalul Virgil Bălăceanu.

Amintim că în mod normal, plata pensiilor prin Poşta Română se face de la data de 1 şi până pe 15 a fiecărei luni, însă în luna mai, date fiind zilele libere în sectorul public,  acest interval de timp putea fi depășit. Hotărârea de Guvern de astăzi, luată la inițiativa PSD, reprezintă un efort financiar asumat de 9,33 miliarde de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel