De ce Ministerul Justiției a modificat lista de propuneri pentru CEDO

Lista cu propunerile  României pentru ocuparea unui post de judecător la CEDO a fost modificată de Ministerul Justiţiei,  după ce lista cu cele trei nume a fost restituită de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Astfel, candidatura doamnei Bianca Andrada Guțan a fost înlocuită cu  domnul Tudor Panțăru aflat pe lista de rezervă.

 Decizia a fost luată în urma primirii de către partea română a avizului Grupului consultativ de experţi pentru evaluarea listei naţionale de propuneri pentru ocuparea funcţiei de judecător la CEDO cu privire la candidaţii propuşi de România.

 Astfel, Grupul consultativ a apreciat că doi candidaţi (Iulia Antonella Motoc şi Florin Streteanu) îndeplinesc condiţiile impuse de art. 21 alin. 1 din Convenţie , în timp ce un al treilea candidat (Bianca Andrada GUŢAN) nu îndeplineşte aceste condiţii.

Aflat la Suceava, premierul Victor Ponta a declarat că memorandumul cu noua listă va fi adoptat şi trimis la Strasbourg în şedinţa de miercuri. ”Ştiu că a fost o problemă cu unul dintre candidaţi cu doamna de la Sibiu. Ministerul Justiţiei a modificat lista. Miercuri trece prin guvern şi tot miercuri o trimitem la Strasbourg”, a precizat Victor Ponta.

  Lista României va avea următoarea componenţă: Iulia Motoc- judecătpor CCR, Florin Streaţeanu şi Tudor Panţâru.

Cine sunt cei trei candidaţi ai României pentru funcția de judecător CEDO 

 Florin Streţeanu este profesor universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. Este doctor în drept penal şi a studiat dreptul comparat la Strasbourg la Facultatea Internaţională de Drept Comparat. Streţeanu a fost şi profesor asociat la Facultatea Internaţională de Drept Comparat din Strasbourg în 2002.

Tudor Panţîru este judecător la Curtea Constituţională a Republici Modova de asemenea judecător CCR al Bosmiei Herţegovina. Are la activ mai multe mandate de judecător internaţional: 1992-1996: Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova la ONU; 1996-2001: Judecător Internaţional, CEDO Strasbourg; 2001-2002: Expert Juridic, Consultant, Consiliul, Europei;2002-2008: Judecător Internaţional, Preşedinte de Tribunal, ONU.

 În perioada 2008-2012 a deţinut şi un mandat de deputat pe diaspora din partea PSD. 1990-1994: Membru al Parlamentului Republicii Moldova.

Iulia Motoc este judecător la CCR desemnat din partea Senatului la propunerea PDL. Motoc este profesor universitar la Universitatea Bucureşti şi a fost aleasă vicepreşedinte al Comitetul Drepturilor Omului, Geneva pentru o perioadă de doi ani.

 A fost membru al Subcomisiei pentru Promovarea şi Protecţia Drepturilor Omului (2000- 2007) şi preşedinte (2000-2001), raportor special ONU pentru Republica Democratică Congo (2001-2004), reprezentant al României în Comitetul Consultativ pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale (1998-2004, 2008-2012) şi la Agenţia Pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (2010-2012).

 Iulia Motoc a fost profesor invitat la Universităţile din Miami (2001-2003), NYU University ( 2003-2004), Academia pentru Drepturile Omului, Institutul European, Florenta( 2007), Masterul European pentru Drepturilor Omului, Veneţia (2008), Universitatea din Gent (2009).

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel