La Congresul PSD, Sorin Grindeanu a vorbit despre „un roi de albine harnice care dau miere, dar, de fapt, stau cu mâinile în buzunarele altora”.
De asemenea, a mai zis că aceste albine „sunt, de fapt, niște viespi care își fac cuibul în casele altora și încearcă să-i alunge pe locuitorii de drept. (...) Sunt doar niște impostori, specialiști în politici parazitare! Ca orice parazit încearcă să-și ucidă încet, nemilos, cu viclenie, gazda, care i-a ținut în viață. Ei vor doar ca prin tumbe politice să găsească un alt organism pe care să-l paraziteze”.
Deși numele PNL nu a fost menționat, Adrian Cozma, deputat PNL și vicepreședinte al partidului, a simțit că liberalii sunt vizați și a reacționat prompt. Practic, și-a „pus mâna în cap”, intervenind într-o discuție care nu menționase PNL, comparabil cu o situație în care cineva se simte insultat de o acuzație generală fără să fi fost numit direct, a spus jurnalistul Val Vâlcu.
Adrian Cozma a cerut convocarea Biroului Permanent Național al PNL pentru a discuta ieșirea miniștrilor liberali din guvern, în contextul declarațiilor pe care le-a catalogat drept „absurde, populiste și mincinoase”. Cu toate acestea, reacția lui Adrian Cozma ridică întrebări despre oportunitatea acestei mișcări, având în vedere istoria politică a unor situații similare.
Ziaristul Val Vâlcu face apel la istoria politică.
În contextul actual, este important să privim în trecut pentru a înțelege implicațiile unei astfel de mișcări. În 2014, sub conducerea lui Crin Antonescu, PNL a părăsit guvernarea și a rupt Uniunea Social-Liberală (USL), o decizie pregătită printr-o serie de scandaluri și certuri repetate, menite să pregătească opinia publică pentru o ruptură aparent inevitabilă. Deși anticipată, decizia s-a dovedit a fi riscantă și costisitoare pentru liberali.
La momentul respectiv, PNL a crezut că ruperea coaliției îl va poziționa mai bine în perspectiva alegerilor din 2014. Totuși, la alegerile europarlamentare din acel an, PNL a suferit o pierdere semnificativă de popularitate, plecarea liberalilor din guvernare a fost percepută negativ de către electorat. PSD, care a rămas la guvernare, a beneficiat de pe urma acestei decizii, consolidându-și poziția în fața alegătorilor.
Situația este similară cu cea din 2009, când, în urma remanierii Ministrului Administrației și Internelor de către premierul Emil Boc, PSD a părăsit Guvernul Emil Boc. PSD a părăsit guvernarea cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, o decizie considerată atunci necredibilă și oportunistă. Social-democrații au pierdut atunci în fața percepției publice, demonstrând că plecările de ultim moment din guvernare sunt adesea percepute ca manevre politice fără rezultate bune.
Dacă PNL ar încerca acum să părăsească guvernarea, cu doar două luni înainte de alegeri, s-ar afla în aceeași situație de lipsă de credibilitate. Fără un pretext solid, această mișcare ar putea fi văzută ca o manevră riscantă, care ar putea întoarce electoratul împotriva lor. Strategia sugerată de Adrian Cozma, de a ieși din guvern în urma comentariilor lui Sorin Grindeanu despre... albine, ar putea fi percepută ca o decizie pripită și nesustenabilă, repetând greșelile trecutului și riscând să dezavantajeze din nou PNL în fața alegătorilor.
„Mă bucur să fiu astăzi în fața miilor de delegați social- democrați din toată țara!
Este vital pentru anii viitori să construim împreună formula de succes care ne va reprezenta la alegerile care urmează.
PSD este partidul care a demonstrat permanent că știe, poate și mai ales dorește să fie un promotor al evoluției sociale și economice!
O evoluție construită pe rezultate concrete, palpabile, care au condus atât la STABILITATEA societății în ansamblu, cât și a clasei politice din România!
O evoluție care face din PSD nu doar cel mai mare partid românesc, ci și cel mai matur, performant și, nu în ultimul rând, RESPONSABIL partid din România.
Actualul PSD, în actuala formulă de conducere, a demonstrat că este cea mai bună soluție PENTRU ROMÂNI.
PSD are nevoie de unitate și de continuitate!
Este timpul să ne asumăm că suntem puternici! Să luptăm împreună pentru o România fără frică, fără resentimente, solidară cu proiectele naționale.
Atât cei care lucrează la stat, cât și cei care lucrează la privat, indiferent dacă locuiesc și muncesc în mediul urban sau rural, fiecare are o datorie față de interesele naționale și europene.
Să luptăm ca România să aibă un președinte puternic și unificator, un adevărat președinte al TUTUROR cetățenilor României. Și sunt convins ca acesta este Marcel CIOLACU!
Fără dezbinare! Fără orgolii autodistructive!
Să ieșim din haosul în care, pentru interese meschine, unii încearcă să prăbușească România. Este ușor să dărâmi, dar cel mai greu este să construiești pe baze solide! Pe toate palierele societății trebuie să ieșim din paradigma riscului unei ROMÂNII EȘUATE! Să aducem cu picioarele pe pământ armatele de ostași galbeni, care se visează brokeri de putere! Se pretind un roi de albine harnice care dau miere, dar, de fapt, stau cu mâinile în buzunarele altora! Cel mai bine se pricep să fure munca altora! Sunt, de fapt, niște viespi care își fac cuibul în casele altora și încearcă să-i alunge pe locuitorii de drept.
În realitate, sunt DOAR niște impostori, specialiști în politici parazitare! Ca orice parazit încearcă să-și ucidă încet, nemilos, cu viclenie, gazda, care i-a ținut în viață. Ei vor doar ca prin tumbe politice să găsească un alt organism pe care să-l paraziteze. Le transmit astăzi doar atât: în disperarea de a supraviețui uită esențialul, saltul lor poate fi și-n... GOL! Să-i ajutăm, dragi colegi, să-i devoreze pe alții! Noi ne-am săturat! Să facă bine să-și plimbe batistele în afara politicii!
Astăzi vă cerem, ca membrii ai actualei echipe de conducere a PSD- care a câștigat ultimele două rânduri de scrutine locale și europarlamentare alături de dumneavoastră- să continuăm împreună!
Până în prezent, cu PSD la guvernare din 2021 s-au finalizat 224 de km de drumuri de mare viteză și sunt în proiectare și execuție aproape 800!
Iar până 2030 vor fi lansate licitații pentru etapele de proiectare și execuție a încă aproximativ 2100 km de drum de mare viteză.
Acestea sunt lucruri concrete, acțiuni care aduc plus valoare societății!”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu