Într-o societate lipsită cronic de somn, mulți folosesc gadgeturi și aplicații pentru a măsura cantitatea și calitatea somnului. Dar ar putea provoca mai mult rău decât bine, susțin jurnaliștii de la The Guardian.
Timp de peste nouă luni, rutina lui Alex Whitecross după trezire era de a verifica datele despre somn pe trackerul său de fitness. Și apoi se simțea foarte neliniștit. "Am început să fiu paranoic cu privire la cât de mult dormeam", spune el. Whitecross, tehnician de proiectare asistată de calculator din sudul Țării Galilor, declară că și-a cumpărat tracker-ul pentru a măsura exercițiile, dar a devenit interesat de funcția de monitorizare a somnului, precizează The Guardian.
El a a verificat uneori aplicația pe parcursul nopții și devenea panicat de numărul de ore până când alarma începea să sune. Dimineașa însă, a verificat din nou aplicația care îi spunea că a dormit cinci ore și 44 de minute și că a petrecut o oră și 25 de minute treaz în timpul nopții.
M-am făcut să mă simt mai obosit, știind cât de puțin am dormit."Am observat, pe măsură ce timpul trecea," dormeam din ce în ce mai puțin pe măsură ce-l purtam ", a mai precizat el.
Alături de această industrie în plină expansiune este o creștere a ceea ce a devenit cunoscut sub numele de orthosomnia, un termen inventat într-un raport de caz din 2017 din Journal of Clinical Sleep Medicine. Cercetătorii au ales termenul, "deoarece căutarea perfecționistă de a obține un somn perfect este similară cu preocuparea nesănătoasă a unei alimentații sănătoase, numită ortorexie".
Guy Leschziner, neurolog consultant spune că aproximativ 20% din pacienții lui prezintă semne de orthosomnie.
Dacă aveți probleme de somn sau sunteți un tip de persoană care ar putea să fie îngrijorată că somnul nu este la fel de bun ca și până acum, urmărirea cantității și calității somnului poate fi un obicei nesănătos. "Dacă aveți un dispozitiv care vă spune, în mod corect sau în mod greșit, că somnul este foarte rău, atunci acesta va crește anxietatea dumneavoastră și poate conduce la insomnie mai cronică", spune Leschziner.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu