De ce Moscova închide Consulatul General al României din Rostov-pe-Don. Explicații din partea MAE român

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don reprezintă un răspuns al Rusiei pentru a asigura paritatea diplomatică între cele două țări. Decizia vine după ce România a limitat personalul diplomatic rus pe teritoriul său, în contextul deteriorării relațiilor bilaterale din cauza războiului din Ucraina.

Citește și: OFICIAL: DNA îl acuză pe Tătaru că a primit mâncare de la 45 de pacienți plus șpăgi de 100 - 500 de lei

Într-o măsură de răspuns pentru asigurarea parității în reprezentarea diplomatică, autoritățile ruse au decis închiderea Consulatului General al României de la Rostov-pe-Don. Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a confirmat joi, într-un răspuns pentru Agerpres, că această decizie survine în contextul unor măsuri similare adoptate anterior de România față de reprezentanțele diplomatice ruse.

În iunie 2023, România a impus o limită asupra personalului diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse pe teritoriul său, reducând semnificativ numărul acestuia. Măsura, conformă cu prevederile articolului 11 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, reflectă relațiile bilaterale deteriorate după invazia Rusiei în Ucraina.

Te-ar mai putea interesa și: EXCLUSIV Când au depus judecătoarele Simina Tănăsescu și Livia Stanciu cererile de concediu. Cele două au lipsit de la ședința CCR în care s-a decis soarta Dianei Șoșoacă

Rusia a răspuns printr-o decizie similară. În briefingul de miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat oficial închiderea Consulatului României din Rostov-pe-Don, măsura fiind efectivă începând cu 14 octombrie. Activitățile consulare ale acestui oficiu vor fi preluate de Ambasada României din Moscova, potrivit declarațiilor oficiale.

Rusia a argumentat că decizia de închidere a consulatului răspunde acțiunilor „neprietenoase” ale autorităților române, fără a oferi detalii suplimentare. Pe lângă Ambasada sa de la Moscova, România menține în Rusia un Consulat General la Sankt-Petersburg, în timp ce Rusia păstrează un Consulat General la Constanța și Ambasada sa la București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel