Istoricul Lavinia Betea a fost invitată la interviurile DC News, de pe DC News și DC News TV, unde a vorbit despre urmașii șefilor din comunism.
Lavinia Betea este absolventă a Facultății de Istorie-Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj. Este lector la Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad, doctor în psihologie socială al Universității "Babeș-Bolyai".
În cadrul interviului, Lavinia Betea a explicat de ce mulți dintre copiii comuniștilor au emigrat.
„Încă din vremea lui Stalin, el a reglementat această chestiune a despărțirii copiilor de liderii comuniști, de părinții lor. La maturitate, aceștia trebuiau să părăsească imobilele care le erau atribuite prin funcție părinților. Nu era proprietatea lor, totul era inventariat, când își pierdea funcția trebuia să plece într-un alt imobil corespunzător funcției pe care o primea după aceea sau dimpotrivă, pe vremea lui Stalin, ca și pe vremea țarilor ruși, erau deposedați și trimiși în Siberia sau înfundau închisoarea, de multe ori ajungeau în fața plutonului de execuție. Urmașii și soțiile erau trimiși în surghiun.
Pentru cei care nu cădeau de sus în beciul Lubiankăi, copiii trebuiau să revină la normalitate, adică să trăiască precum omul de rând. Copiii aceștia nu erau capabili de o astfel de normalitate. Sigur că li se pregătea un altfel de viitor decât celor obișnuiți. Pentru ei, modelul școlii destinate nomenclaturii din București este preluat tot de la Moscova. La Moscova există o școală specială, o școală model, o clădire formidabilă, unde copiii aveau tot felul de cercuri, plante tropicale pe hol, învățământul era în limba engleză pentru că acești copii erau destinați să reprezinte Uniunea Sovietică, să fie interfața puterii cu putreda lume capitalistă. Urmau să fie diplomați, cercetători și așa mai departe. Deci oricum aveau un viitor cumva capitonat, nu cădeau prea mult.", a spus Lavinia Betea.
„La scară mai mică, în România, după ce m-am documentat, mi-am dat seama că mulți urmași ai celor care își propuseseră să construiască aici comunismul au emigrat tocmai pentru că ei nu ar fi fost capabili să aibă o existența obișnuită, chiar dacă făceau facultatea. Erau din copilărie meditați, primeau așa-zisa educație burgheză cu meditații în limbi străine, acasă. În primii ani ai puterii, școala specială era în limba rusă la București. Fetele primeau lecții de muzică, lecții de dans, lecții de pian.
Când terminau facultatea primeau niște posturi bune în televiziune, în cercetare, în diplomație. Nu se înghesuiau la politică, excepție este cumva Nicu Ceaușescu. Îi putem considera excepții și pe ginerii care erau extrași dintre băieții șefi de promoție, cu viitor, și care activau în asociațiile studențești. Dar cum să trăiești fără a fi deservit de gospodăria de partid, mai ales în anii '80? Cum să te amesteci cu gloata? Cum să primești și tu bon pentru benzină în anii '80? Și mai ales cum să trăiești fără personal de pază și de deservire, așa cum fuseseră ei învățați?”, a spus Lavinia Betea la interviurile DC News, de pe DC News și DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci