Află în articol de ce ne îngrășăm mai repede după ce am slăbit.
Dacă ai ținut de mai multe ori diete, probabil că ai observat și tu că după astfel de perioade, în care reușești totuși să scapi de câteva kilograme în plus, atunci când revii la regimul tău alimentar obișnuit parcă te îngrași și mai repede. Te-ai întrebat vreodată de ce se întâmplă acest lucru? Ei bine, află că după o dietă, senzația de foame va fi mare, senzația de sațietate apare mai greu. Aceasta deoarece organismul se adaptează la noua greutate. În plus, celulele grase au memorie, așa că este indicat ca reducerea ponderală să fie un proces făcut cu ajutorul unui medic.
"După ce am scăzut în greutate, organismul dezvoltă un mecanism adaptativ la această pierdere - scade consumul de energie, deci tot la dezechilibru ajungi. În cadrul acestui mecanism adaptativ, sunt dezechilibre între hormonii din hipotalamus. Unii cresc apetitul, alții sau semnale de sațietate. Hormonii care cresc foamea sunt exacerbați și cei care au dau semnale de sațietate sunt reduși, tot din adaptare după o reducere ponderală. După o scădere în greutate, organismul se luptă să se adapteze și atunci recâștigi în greutate sau scăderea nu mai e posibilă", a explicat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic primar endocrinolog.
VEZI ȘI: Mihaela Bilic: Bacteriile ne influențează silueta și sănătatea
Astfel, după o dietă, senzația de foame va fi mai mare din cauza hormonilor produși de hipotalamusul care se adaptează la noua greutate. Celulele grase, adipocitele, au memorie, a explicat membrul Academiei Române, Anca Sima, în cadrul emisiunii Doctor de bine de la Pro Tv.
"Odată ce ai făcut un țesut adipos, poți să-l dai înapoi cu dietă, se reduce, dar preadipocitele țin minte fenomenul foarte bine și, la prima ocazie, nici nu mai trebuie să faci ce ai făcut în trecut, cu memoria pe care o au încep să se înmulțească, există o memorie a acestor celule", a spus acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară.
A;a se face că din cauza memoriei, după ce am slăbit odată, ne îngrășăm ulterior mai repede. Obezitatea este o boală și trebuie tratată de către medic dacă chiar vrem să vedem un rezultat pe termen lung.
VEZI ȘI: Mihaela Bilic explică ce este mâncatul emoțional: Singura alinare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News