De ce ne micșorăm când îmbătrânim? Experții explică

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Înălțimea ți se poate schimba odată cu vârsta și este adevărat că devii mai scund pe măsură ce îmbătrânești. Iată şi explicaţia ştiinţifică.

Pierderea în înălțime este considerate co consecință tipică și firească a îmbătrânirii. Oamenii pierd de obicei aproximativ un centimetru în înălțime la fiecare 10 ani după vârsta de 40 de ani, conform Medline Plus, și acest ritm de pierdere a înălțimii se accelerează după vârsta de 70 de ani. În general, oamenii pierd, în medie, între 1 și 3 cm în înălțime odată cu vârsta, după cum scrie şi NBC News. Dar, în timp ce pierderea înălțimii legată de vârstă este normală, există momente când aceasta devine un semn al unei stări de sănătate cu probleme. Iată ce trebuie să știți despre micșorarea în înălțime pe măsură ce îmbătrânești și când devine o posibilă problemă.

Pe măsură ce îmbătrânești devii mai scund din cauza modificărilor la nivelul oaselor, mușchilor și articulațiilor. Dr. Angela Catic, medic geriatru și profesor asociat la Centrul Huffington pentru Îmbătrânire de la Colegiul de Medicină Baylor, explică pentru Yahoo Life. „Discurile dintre vertebrele coloanei vertebrale pierd lichid pe măsură ce îmbătrânești, se deshidratează și, odată cu asta, pierzi puțin din înălțime”, spune ea. De asemenea, mușchii abdominali tind să se slăbească în timp, ceea ce poate crea o postură cocoșată și devii mai scund, spune Catic.

Menopauza, una din cauze

La femei, menopauza poate accelera pierderea osoasa „din cauza pierderii efectelor protectoare ale estrogenului asupra oaselor”, spune Dr. Arashdeep Litt, medic intern la Spectrum Health, pentru Yahoo Life. Și asta te poate face să devii mai scund.

Dar pierderea în înălțime se poate datora și osteoporozei, o boală osoasă care se dezvoltă atunci când densitatea minerală osoasă și masa osoasă scade sau când calitatea sau structura osului se modifică, spune Litt. Acest lucru poate reduce rezistența oaselor și poate crește riscul de fracturi.

Osteoporoza poate duce la fracturi de compresie a coloanei vertebrale, care sunt mici rupturi la vertebrele coloanei vertebrale, explică Catic. „În multe cazuri, oamenii nici nu-și dau seama că se întâmplă acest lucru”, spune ea.

Medicul tău va suspecta osteoporoza dacă ai o pierdere totală de înălțime de 3 cm sau mai mult, spune Litt. „Această pierdere de înălțime este un semn de osteoporoză și justifică un test de densitate osoasă”, spune ea.

Un test de densitate osoasă este ca o radiografie a corpului tău și durează aproximativ 15 minute. Testul poate spune medicului cât de puternice sunt oasele și va determina dacă ai osteoporoză, precum și riscul de fracturi în viitor.

Potrivit dr. Catic îți poți reduce riscul de pierdere a înălțimii făcând următoarele: sport regulat, ridicări de greutăți (acest lucru, împreună cu exercițiile regulate, vă stresează oasele și le face mai puternice), cu o dietă bogată în calciu și vitamina D pentru a susține sănătatea oaselor, evitând fumatul, consumul excesiv de alcool și consumul excesiv de cofeină - toate acestea fiind factori de risc pentru osteoporoză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel