De ce ne plac selfie-urile? O nouă cercetare oferă un răspuns

Fotografie de la Vinicius Wiesehofer/ Pexels
Fotografie de la Vinicius Wiesehofer/ Pexels

De ce ne place atât de mult să ne portretizăm în diferite momente ale vieții? Și ce ne face să preferăm un selfie față de o fotografie cu aceeași situație luată din perspectiva din care o vedem?

 

Selfie-urile  fac parte din zilele noastre, cu smartphone-uri echipate cu camere din ce în ce mai sofisticate și filtre ”de frumusețe” care înlătură orice defect.

Potrivit unei noi cercetări, publicată în Social Psychological and Personality Science, nu este o simplă chestiune de vanitate care ne ghidează alegerile în ”arta” fotografiei.

Făcând un selfie, explică oamenii de știință, ne ajută să surprindem cel mai profund sens al acelui moment precis și să-l ni-l amintim mai bine atunci când revizuim imaginea.

”Realizarea și postarea fotografiilor fac parte din viața de zi cu zi pentru mulți oameni ”, spune dr. Zachary Niese, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea din Tübingen, Germania. ”Aceste imagini au potențialul de a ne reconecta cu experiențele noastre trecute și de a ne construi propriile narațiuni de sine”, mai adaugă acesta.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, dr. Niese și colegii săi au analizat șase studii care au implicat peste 2.100 de participanți, prin care au evaluat impactul diferitelor perspective folosite în fotografii, potrivit Fanpage.

”Oamenii folosesc selfie-urile, adică fotografiile la persoana întâi, făcând o poză a situației din punctul lor de vedere, atunci când doresc să documenteze o experiență fizică, dar optează pentru fotografii la persoana a treia, care se înfățișează pe ei înșiși în scenă (ca selfie-uri) pentru a prinde cel mai profund sens al evenimentelor”, explică savanții, care au descoperit că oamenii au tendința de a aprecia mai mult fotografiile care au o perspectivă care corespunde intenției cu care au decis să le realizeze.

Pe măsură ce conștientizăm motivul pentru care facem fotografii, precum și rolul perspectivei, cercetătorii cred că putem deveni mai buni în păstrarea amintirilor la care să reflectăm mai târziu.

Un alt studiu de la Universitatea Buffalo, din statul New York, SUA, a arătat că cei care își bazează stima de sine pe opinia altora sunt mai înclinați să posteze selfie-uri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel