Ţi s-a întâmplat vreodată să observi că sângerezi în zona gurii după ce ai mâncat ananas? Iată de ce se poate întâmpla asta.
Ananasul este, fără doar şi poate, o gustare delicioasă, bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice. Însă conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
Enzima se numește bromelaină, un grup de enzime proteolitice, care pot descompune proteinele. Pentru unii oameni, aceste enzime din ananas pot provoca de la mici înțepături la sângerări ale limbii, gingiilor și obrajilor în cazul celor mai sensibili.
Conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, bromelaina a fost studiată pentru tratamentul arsurilor: „Cercetările preliminare au arătat că bromelaina ajută la îndepărtarea pielii moarte și deteriorate de la arsuri suferite de copii și adulți".„Trebuie examinat în continuare dacă tratamentul cu bromelaină este mai bun pe termen lung decât tratamentul standard pentru cicatrici”, a mai precizat Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă.
În urma datelor colectate de pe urma testelor de laborator s-a constatat că bromelaina ar putea îmbunătăți vindecarea arsurilor.
Ananasul poate fi consumat în siguranță câtă vreme nu sunteți alergic. Reţineţi că pentru unele persoane poate avea efecte secundare neplăcute.
Există, însă, un truc. Tăierea ananasului de la tulpină, unde bromelaina este cea mai concentrată, poate reduce riscul apariției neplăcerilor.
Consumul de ananas este recomandat în cazul mai multor afecţiuni ca anemie, demineralizare, dispepsii, intoxicații, arterioscleroză, artrită, gută, litiază, obezitate sau chiar în convalescență. Sucul de ananas, aplicat extern cu un tampon de vată, este indicat ca tonifiant al pielii normale. Este foarte bun și pentru stomac, pentru că reglează tranzitul intestinal şi elimină crampele la menstruaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News