William Jankowiak, profesor de antropologie la Universitatea Nevada din Las Vegas, a descoperit că doar 46% din oameni practică sărutul pe buze într-un sens romantic, excluzând lucruri precum sărutul părinte-copil sau salutările.
Publicitate
Două teorii despre motivul pentru care oamenii au nevoie să se sărute provin din ideea că, de bebeluși, avem o plăcere înnăscută pentru atingerea buzelor. Într-un caz, s-ar putea să asociem atingerea buzelor cu alăptarea, iar acel reflex este înnăscut în toată lumea.
Există, de asemenea, o sugestie că mamele și copiii lor se leagă de sărutul buze pe buze din cauza a ceva numit ”transfer alimentar premasticat”. Mamele strămoșilor noștri ar putea să ne fi mestecat în prealabil hrana pentru noi în primii noștri ani și să o fi transferat direct în gură. Acesta este ceva ce se vede la strămoșii noștri cei mai apropiați – cimpanzeii – precum și la alte maimuțe mari.
”Dar cred că cheia universalului uman al sărutului, sau absența acestuia, este că senzualitatea oamenilor poate fi îndeplinită în multe feluri, altele decât doar sărutul”, spune Jankowiak.
Acele culturi care nu se sărută buză pe buză găsesc alte modalități de a fi intime, spune autoarea Sheril Kirshenbaum.
”Există sărutul malaysian pe care l-a descris Darwin, în care femeile se ghemuisc pe pământ alături de bărbați și apoi se adulmecă unii pe alții, practic în încercarea de a simți parfumul partenerului lor.”
Pe Insulele Trobriand, în largul coastei de est a Papua Noua Guinee, îndrăgostiții se sărută stând față în față și ciugulindu-și genele unul altuia, ”ceea ce cred că pentru mulți dintre noi astăzi nu sună a culmea romantismului, dar pentru ei acest gest e maxim de romantism”, spune Kirshenbaum.
Ceea ce este important cu sărutul buză pe buză și alte tipuri de sărut este că momentul este despre împărtășirea unor informații apropiate și intime unul despre celălalt.
Dacă sărutul are un scop evolutiv, de ce nu vedem mai multe animale sărutându-se?
Melissa Hogenboom a răspuns la această întrebare pentru BBC Earth în 2015. Unul dintre motivele pentru care am fi fost forțați să ne apropiem de fața unui partener este să-i simțim mirosul.
Mirosul poate dezvălui tot felul de informații utile: dieta, prezența bolii, starea de spirit și relațiile, pentru a numi câteva. Multe animale au simțuri ale mirosului mult mai sofisticate decât noi, așa că nu trebuie să fie atât de aproape, scrie BBC.
Dopamina este eliberată atunci când faci ceva care te simte bine, cum ar fi sărutul și petrecerea timpului cu cineva de care ești atras.
Acesta și alți ”hormoni ai fericirii” te fac să te simți amețit și euforic. Cu cât obții mai mult din acești hormoni, cu atât corpul tău îi dorește mai mult. Pentru unii, acest lucru poate fi mai evident la începutul unei relații – mai ales dacă cea mai mare parte a timpului tău este petrecut într-o ”închidere” a buzelor.
Dacă poți menține un ritm constant de sărut după ce scânteia inițială se stinge, poți continua să te bucuri de beneficiile acelor hormoni fericiți.
Într-un studiu din 2013, cuplurile aflate în relații de lungă durată care s-au sărutat frecvent au raportat o satisfacție crescută în relație.
Buzele tale au mai multe terminații nervoase decât orice altă parte a corpului tău. Când le apăsați pe alt set de buze sau chiar pe pielea caldă, pur și simplu se simte bine. Acest lucru combinat cu ”cocktailul chimic” eliberat în timpul săruturilor îți dă practic o rețetă care sigur îți va oferi senzații... cel puțin plăcute.
Împreună cu oxitocina și dopamina care te fac să simți afecțiune și euforie, sărutul eliberează serotonină - o altă substanță chimică care te face bine. De asemenea, scade nivelul de cortizol, astfel încât să vă simțiți mai relaxați.
Ptin urmare, sărutul te face să te simți grozav și face bine și corpului. Mai mult decât atî+ât, poate ajuta oamenii să se simtă conectați și să întărească legături de toate tipurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu