De ce ni se face „pielea de găină”

"Pielea de găină" este un mecanism de apărare moştenit de la strămoşii noştri "mai păroşi" / Foto: Pexels
"Pielea de găină" este un mecanism de apărare moştenit de la strămoşii noştri "mai păroşi" / Foto: Pexels

Auzim des expresia „mi se face pielea de găină”. Ba chiar avem ocazia să și vedem. Mai ales atunci când avem o experienţă intensă sau trăim o emoţie puternică. Ce determină această reacție? 

Frigul, un zgomot care ne sperie sau o melodie înduioşătoare, toate pot declanșa „pielea de găină”. Se crede că nu este altceva decât un mecanism de apărare ancestral. Atunci când trecem brusc de la cald la frig, firele de păr de pe corp se ridică și se formează mici umflături pe suprafața pielii, la baza firelor de păr. Se numește "piele de găină" pentru că, realmente, în acel moment pielea noastră seamănă cu cea a găinilor jumulite de pene. Însă pielea de găină nu este doar o reacție fiziologică. Poate apărea și în cazul unei emoții puternice, cum ar fi frica sau plăcerea.

Denumirea îşi are originea în latinescul "horripilari" - a avea părul ridicat (de unde și verbul a oripila = a îngrozi. În cazul unei scăderi de temperatură, când ieșim din piscină de exemplu, termoreceptoarele repartizate pe pielea noastră, cunoscute ca şi corpusculii Krause, avertizează creierul care trimite, mai departe, un semnal către sistemul nervos. Acesta din urmă ordonă mușchilor erectori situați la baza fiecărui fir de păr să se încordeze. La animale, ca și la om, această contracție permite încălzirea epidermei: penele sau firele de păr permit aerului să pătrundă și se creează astfel un strat care protejează de frig. 

Mitchell Colver, cercetător în domeniul psihologiei experimentale la Universitatea de Stat din Utah, studiază reacțiile fizice pe care le provoacă muzica atunci când generează o senzație de plăcere. O astfel de reacție este frisonul, denumit și „orgasmul pielii”. Pielea de găină declanșată de o melodie plăcută auzului sau, dimpotrivă, de un moment de teroare ține de același proces. Este un reflex natural care se observă și la animalele cu blană, Cel mai bun exemplu? O pisică speriată care „se înfoaie”.Prin urmare, atunci când percepem o situație drept un pericol, creierul secretă adrenalină, iar părul se ridică. Profesorul Mitchell Colver spune că mintea noastră analizează rapid ce se întâmplă în jur și  „poruncește” corpului, instant, să se încordeze. În cazul muzicii, pielea de găină este un indiciu al faptului că audiența apreciază momentul artistic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel