Daniel Cristea-Enache, critic literar şi universitar, cronicarul literar al revistei "România literară", şi directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România, a trecut în revistă, în cadrul emisiunii De Ce Citim, realizată de scriitorul Flaviu George Predescu, opera marelui poet Nichita Stănescu și cum a reușit acesta să debuteze în plină ascensiune a comunismului.
"Nichita Stănescu a debutat editorial în anul 1960 când avea 27 de ani. Deci era destul de copt. Are o semnificație legată chiar de acest deceniu al realismului socialist care, în sfârșit, se încheia. A fost o perioadă ideologică funestă, terifiantă. Fără exagerare, niște ani de teroare nu numai împotriva diferitelor categorii sociale din România, țărani, intelectuali, preoți și așa mai departe ci și împotriva modurilor în care se constituiseră proza și poezia românească", a spus Daniel Cristea Enache.
"Realismul socialist a dat ceasul literaturii române cu mult înapoi. Spre sfârșitul epocii interbelice ajunsesem la o anumită paradigmă literară, pentru ca, odată cu realismul socialist să ne întoarcem la literatura cu tendință, la literatura cu mesaj, literatura de tip propagandistic, literatura maculatură cum i se mai spunea. Faptul că Nichita Stănescu a amânat să debuteze editorial este semnificativ pentru această rezistență, într-un context mai mult decât neprietenos, într-un context ostil. Dacă ar fi debutat, mai devreme el ar fi fost obligat să facă anumite compromisuri", a mai spus criticul literar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu