De ce nu a intrat România în Schengen. Victor Boştinaru: Povestea asta nu e cunoscută public

Schengen
Schengen

Fostul europarlamentar PSD Victor Boştinaru a povestit o întâmplare mai puţin cunoscută legată de politica externă a României, dar care pare să ne fi amânat intrarea în spaţiul Schengen. 

"Cu adevărat Schengen este un eşec, dacă vrem să facem polemică de campanie electorală, dar nu e datorat României, ci egoismului şi interesului meschin al unor state ale UE. Dar vă spun o poveste care nu este cunoscută public şi care scoate la iveală ce poate face un preşedinte când vrea să promoveze interesul ţării sale. În octombrie 2015, înainte de Consiliul European, când s-a luat în discuţie soluţia pentru mutarea migranţilor a avut loc. Era marţi seara, cina tradiţională a comisarilor socialişti cu vicepreşedinţii grupului socialist. Vine la mine Federica Mogherini, ulterior şi Timmermans şi îmi spun 'am discutat cu Guvernul României, dacă România va participa la acest program, i se va ridica imediat MCV-ul şi i se va acorda Schengen pentru aeroporturi şi pentru naval'. L-am sunat imediat pe ministrul Afacerilor Externe, pe premier, pe consilierul preşedintelui României, am sunat la Parlament, toţi aceşti oameni există, informaţia poate fi verificată. Într-adevăr Guvernul era de opinia că sub cifra de 1200 de migranţi, pe care i-am primit oricum, este o propunere acceptabilă şi că reprezentantul nostru la Consiliu poate face acest lucru, poate negocia. Am discut cu Elmar Brok şi Manfred Weber, Brok l-a sunat pe preşedinte de două ori, Weber o dată. Pe ideea că aşa se va întâmpla", a declarat Victor Boştinaru la Antena 3. 

Preşedintele a refuzat 

"Dimineaţă aveam confirmarea că în CSAT-ul de la prânz se va decide ca România să fie de partea acestei soluţii minialiste şi de valoare politică, dar care ne va aduce mari beneficii. La prânz, s-a întrunit CSAT, dosarul lui Victor Ponta a fost trimis în instanţă, premierul a fost lovit politic. Dar s-a întâmplat un tragic şi costisitor eveniment. Un consilier al preşedintelui Iohannis i-a transmis acestuia că opinia publică nu e foarte încântată de soluţia asta, de migranţi, că subiectul e sensibil şi că dânsul a pierdut deja puncte în sondaje. I-a recomandat să nu achieseze la dorinţa Comsiei şi să adopte o poziţie, şi acum citez, 'de demnitate naţională', lucru confirmat de mai multe surse de la Cotroceni. Rezultatul, contrar poziţiei Guvernului, MAE, Serviciilor Secrete. Preşedintele s-a opus acestei soluţii, ministrul de Interne a primit mandat să meargă la consiliul JAI, a citit poziţia României şi astăzi discutăm tot de Schengen şi de JAI. Iată ce poate să facă sau nu un preşedinte", a mai spus fostul europarlamentar PSD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel