Ana Iorga a explicat de ce Prințul Harry nu a purtat uniforma militară la ceremonia de înmormântare a Reginei Elisabeta a II-a.
Publicitate
Palatul Buckingham a transmis că numai membrii cu îndatoriri în Casa Regală pot purta uniformă militară la ceremoniile care au loc în perioada de doliu pentru Regina Elisabeta a II-a.
„I s-a permis, la Priveghiul prinților, să poarte uniformă, însă el, renunțând să-și asume rolurile de membru activ al familiei regale, nu mai are dreptul să poarte uniformă. S-au făcut anumite concesii. Asta arată o căldura, apropiere, prietenie, însă iată că nu și astăzi. Astăzi era foarte important”, a spus Ana Iorga la Antena 3.
„Pentru că am vorbit de ținute, aș vrea să adaug ținuta domnilor. S-a vorbit foarte mult despre faptul că negru nu este predominant. Domnii poartă morning coat, acea jachetă mai lungă cu pantaloni gri. Este ținuta de ceremonial, ținută foarte formală, însă de zi, pe care o vedem și la căsătoriile regale”, a explicat Ana Iorga.
În ultimele patru zile, sute de mii de britanici au stat la coadă şi 30 de ore, la catafalcul Majestăţii Sale, să-şi ia rămas-bun.
Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane, a adus un omagiu luni, în timpul funeraliilor reginei Elisabetei a II-a, vieţii suveranei, 'dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului', precum şi personalităţii vesele a suveranei, informează AFP.
„Într-un discurs cunoscut, pronunţat cu ocazia împlinirii vârstei sale de 21 de ani, Majestatea Sa a declarat că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului (organizaţie care reuneşte numeroase foste colonii britanice - n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată', a declarat arhiepiscopul de Canterbury. 'Era veselă şi prezentă pentru atât de mulţi oameni, influenţând pozitiv o multitudine de vieţi', a adăugat el. Liderul spiritual al Bisericii Anglicane a declarat în faţa persoanelor care asistă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a că durerea resimţită în aceste zile în lumea întreagă are la bază 'viaţa abundentă şi dragostea reginei faţă de serviciul public, de acum dispărută dintre noi'. 'Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieţi. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile, cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere şi de privilegii sunt uitaţi pentru totdeauna', a mai spus Justin Welby. Arhiepiscopul de Canterbury s-a rugat pentru familia regală - care deplânge moartea unei persoane îndrăgite, la fel ca multe alte familii care au pierdut pe cineva drag -, dar care, în aceste zile, 'face acest lucru sub cele mai puternice lumini ale reflectoarelor'.
'Fie ca Dumnezeu să le vindece durerea, fie ca golul lăsat în vieţile lor să fie umplut cu amintiri de bucurie şi de viaţă', a adăugat el. 'Cu toţii ne vom supune judecăţii milostive a lui Dumnezeu: putem să împărtăşim cu toţii speranţa Reginei, care s-a inspirat din viaţă şi din moarte pentru a adopta un stil de conducere bazat pe ideea plasării sale în slujba poporului. Serviciu în viaţă, speranţă în moarte', a mai spus Justin Welby. 'Cei îndoliaţi care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: 'Ne vom întâlni din nou, a mai spus Justin Welby. Acea frază a fost rostită şi de fosta suverană cu ocazia unui celebru discurs televizat prin care regina Elisabeta a II-a a transmis poporului britanic un mesaj de încurajare şi alinare la începutul pandemiei de COVID-19. În acel discurs televizat din aprilie 2020, regina britanică a evocat versuri extrase dintr-un cântec de război al interpretei Vera Lynn: 'Ne vom întâlni din nou', notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu