De ce nu ar trebui să forțăm copiii să mănânce

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

Pot exista multe motive pentru care un copil refuză să mănânce. Uneori poate fi simptomul unei boli fizice, precum o infecție virală, alteori exprimă un disconfort psihologic care trebuie ascultat. Dar, în general, ar trebui să evităm să-l presăm sau să-l privăm de o activitate care îi place doar pentru că nu mănâncă.

Julio Basulto, dietetician, nutriționist și scriitor al mai multor cărți afirmă că: ”Nu trebuie să insistăm ca copiii noștri să mănânce ceva ce nu le place, o cantitate mai mare de mâncare decât își doresc sau cât de repede pot”. Insistența noastră duce doar la rezultate negative.

Numeroși experți, de fapt, sunt de acord cu faptul că copiii nu trebuie forțați să mănânce. Ca și în cazul tuturor ființelor umane, și ei își dau seama când mâncatul este o necesitate și când sunt sătui.

De asemenea, trebuie să avem în vedere că în copilărie dimensiunea stomacului este redusă în comparație cu a noastră, prin urmare nu ne putem aștepta ca porțiile să fie de cantitate egală.

Dacă îi presăm constant să curețe farfuria, riscul este ca ei să nu fie atenți la nevoile corpului lor ci doar la ceea ce le impunem noi. Insistența noastră poate provoca respingerea unui anumit aliment pe care vrem să-l mănânce cu forța.

În schimb, dacă micuțul continuă să mănânce chiar și atunci când se simte sătul, ingeră mai multă mâncare decât are nevoie și, pe termen lung, pot apărea și probleme de supraponderalitate, potrivit OGHA.

Prin urmare, trebuie să evităm amenințarea copilului să-l lipsească de a desfășura o activitate care îi place, să-l facem să se simtă rău, să-i spunem minciuni, să facem presiuni asupra lui, să-l intimidăm sau să-l abuzăm din punct de vedere psihologic pentru a-l obliga să mănânce.

Dimpotrivă, trebuie să le dăm timp să poată mânca în felul lor și în ritmul lor. 

O altă regulă importantă este să eviți distragerile și să mănânci în familie. Atunci când mănânci, nu trebuie să faci nimic altceva, de asemenea, este important să dobândești obiceiul de a mânca atunci când o fac și alții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel