De ce nu ar trebui să îți lași câinele să doarmă cu tine în pat. Ce spun experții

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Mulți iubitori de animale permit câinilor să doarmă în pat, considerându-i membri ai familiei și fiind dispuși să le asigure confortul. Totuși, pe măsură ce se pune accent pe sănătatea somnului, tot mai mulți oameni analizează dezavantajele acestei practici, având în vedere că unii nu se odihnesc suficient. 

Subiectul este acum controversat printre proprietarii de animale, iar experții oferă argumente pentru și împotriva acestui obicei.

Avantajele de a împărți patul cu animalele de companie

Împărțirea patului cu animalele de companie poate aduce beneficii semnificative, precum reducerea stresului și anxietății, promovând un somn mai bun. Un animal de companie poate oferi conexiune emoțională, siguranță și poate ajuta la încălzirea celor care sunt sensibili la frig. De asemenea, animalele sunt sensibile la rutină și pot contribui la stabilirea unui program de somn regulat, îmbunătățind calitatea somnului. Studiile arată că stăpânii care dorm cu animalele lor beneficiază de o sănătate mintală mai bună, o tensiune arterială mai mică și un sistem imunitar mai puternic.

Dezavantajele de a împărți patul cu animalele de companie

Prezența lor poate cauza perturbări frecvente ale somnului și poate compromite calitatea somnului

Dacă obișnuiești să îți lași animalul să împartă patul cu tine, există câteva întrebări pe care le poți pune. Somnul îți este afectat din cauza animalului tău de companie? Îți lași animalul să doarmă cu tine pentru a evita să latre la ușa camerei tale? Se trezește frecvent pentru a-și schimba poziția? Are animalul tău zgarda cu clopoței care face zgomot de fiecare dată când se mișcă?

Terry Cralle, specialist în somnologie, spune că, deși unii oameni dorm mai bine când animalul lor este în pat, alții, din păcate, nu o fac. Ea avertizează că, dacă somnul tău este într-un fel compromis din cauza prezenței animalului, răspunsul ar trebui să fie un „nu" hotărât. 

„A sacrifica somnul înseamnă a sacrifica sănătatea, bunăstarea și calitatea vieții – și nu este un sacrificiu de făcut”, spune ea.

Dr. Audrey Wells, medic cu competență în somnologie, adaugă că decizia depinde foarte mult de combinația între stăpân și animalul de companie. Dar dacă depinzi de un supliment de vânzare liberă, cum ar fi melatonina, sau de o prescripție pentru a te ajuta să dormi bine, s-ar putea să vrei să te gândești din nou la acest lucru.

„Respect decizia unei persoane de a dormi sau nu cu animalul său și încerc doar să-i informez despre avantajele și dezavantajele acestei alegeri”, spune Dr. Wells. „Totuși, încerc să evit prescrierea sau recomandarea medicamentelor pentru somn unui stăpân al cărui somn este deranjat de animalul său.”, spune medicul.

Ea mai subliniază că un animal poate agrava insomniile, poate contribui la disconfortul termic sau poate crește riscul de accidente în timpul mișcărilor nocturne.

2. Sursa foto... (caine---stapan_91811300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prezența lor poate agrava alergiile și sensibilitățile

Și ce se întâmplă cu igiena și alergenii? Împărțirea patului cu un animal poate să nu fie cea mai bună alegere dacă te încadrezi în anumite categorii. De exemplu, dacă suferi de astm sau alergii, Amanda Farah, specialist în comportamentul animalelor, spune că „un pat plin de păr de animal poate duce la un somn prost”.

„Niciun câine nu este cu adevărat hipoalergenic, deoarece este părul lui, sau celulele de piele moartă - și nu blana lui - care sunt responsabile pentru declanșarea unei reacții alergice”, spune ea. Dacă continui să împarți patul cu animalul tău, Dr. Wells recomandă băi frecvente și îngrijire pentru acesta, împreună cu huse pentru perne și saltea care să protejeze de alergeni.

Prezența lor poate crește expunerea la anumiți patogeni și boli

Din păcate, există și boli zoonotice de luat în considerare, adică acele boli care pot fi transmise între animale și oameni. Acest lucru a fost confirmat de cercetări. Împărțirea patului între animale și stăpânii lor poate crește rata de expunere la patogeni care ar putea fi prezenți. Acest lucru este deosebit de important pentru copii mici, adulți vârstnici și femei însărcinate sau cu un sistem imunitar compromis, care pot dezvolta infecții mult mai ușor.

Și, deși nu este plăcut să te gândești la asta, animalele pot aduce, din păcate, purici și căpușe în pat. De aceea, Farah spune că „prevenirea paraziților este esențială pentru câinii care dorm în pat cu stăpânii lor”. Cralle recomandă și spălarea mai frecventă a lenjeriei de pat, potrivit Realsimple.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel