De ce nu ar trebui să spălați carnea înainte de a fi gătită

Fotografie de la Cottonbro: Pexels
Fotografie de la Cottonbro: Pexels

O teorie conform căreia carnea trebuie spălată înainte de a fi gătită a fost anulată de Agenția Britanică pentru Standarde Alimentare. 

Diverse surse, cum ar fi Agenția Britanică pentru Standarde Alimentare, au avertizat despre pericolele care pot presupune clătirea cărnii crude înainte de a fi gătită: stropii de apă folosit pentru spălarea acesteia sub robinet pot transporta bacterii în zonele înconjurătoare, depunându-le pe mâinile, pe ustensile și pe obiectele din apropierea chiuvetei, precum și pe hainele purtate, potrivit unui articol publicat de Focus.

Această contaminare ar permite apoi bacteriilor să se răspândească în restul bucătăriei și în alte camere din casă. Principalul vinovat este Campylobacter, prezent în multe tipuri de carne și într-o măsură mai mare la carnea de pui, care poate provoca infecții intestinale sau boli mai grave: pentru a reduce riscurile este mai bine să gătiți carnea direct, deoarece numai gătitul asigură eliminarea eficientă a acesteia. 

Carnea de pui. Ce este util de știut?

Caracteristicile nutriționale ale cărnii de pui sunt, fără îndoială, excelente: de fapt, are un nivel ridicat de proteine ​​și este ușor de digerat, deoarece conține un conținut scăzut de grăsimi, al căror procent variază în funcție de tăietura de consumat. De exemplu, pulpele de pui conțin o cantitate mai mare decât pieptul, făcându-le evident mai gustoase și mai moi; cu toate acestea putem spune că grăsimile conținute sunt întotdeauna mai mici decât la alte specii de animale. În plus, acest aliment se dovedește a fi o sursă bună de vitamine importante pentru organism. 

Este bine de știut că aceeași carbe de pui benefică pentru organism este și un substrat potrivit pentru dezvoltarea microorganismelor. În cazul în care în timpul procesării cărnii fazele de sacrificare și tăiere nu sunt efectuate într-un mod adecvat și nu sunt respectate toate cerințele igienice, este posibil ca microorganismele prezente în mod natural în intestinele animalelor să se găsească apoi în carnea care va ajunge pe masa dumneavoastră.

Microorganismele sunt ființe vii de dimensiuni microscopice. Prin urmare, nu este posibil să le vedeți cu ochiul liber și, de asemenea, proliferează rapid și colonizează substratul alimentar. Cele pe care le găsim pe carnea de pui și care pot provoca apariția intoxicațiilor alimentare sunt bacterii toate prezente în tractul intestinal al ființelor vii, și în special: 

Campylobacter: este bacteria responsabilă pentru cel mai mare număr de toxiinfecții alimentare și contaminare; se găsește în principal în carnea crudă de pui, dar și în laptele crud, curcan și porc.

Salmonella: ca mai sus, cele mai frecvente simptome sunt apariția febrei mari, dureri abdominale și dizenterie.

Escherichia coli: contaminările de la această bacterie sunt mai puțin frecvente, dar totuși posibile; de fapt, se găsește în carnea crudă, deoarece bacteria se datorează întotdeauna condițiilor igienice proaste de prelucrare.

Spălarea cărnii elimină microorganismele?

Să dăm un răspuns imediat: spălarea cărnii de pui înainte de a o găti crește riscul de contaminare încrucișată. Prin urmare, nu elimină microorganismele, ci dimpotrivă permite difuzarea acestora pe ustensile, rafturi și alimente care anterior erau lipsite de ele. 

De fapt, vă reamintim că doar temperaturile ridicate au capacitatea de a elimina încărcătura microbiană.

Cum să evităm o posibilă contaminare?

Pentru a preveni acest risc, adică ingestia de microorganisme sau contaminarea acestora cu alte substraturi, există câteva precauții importante de urmat în bucătărie. Sa vedem care dintre ele: 

  • Gătiți bine carnea: este cea mai eficientă metodă de eliminare a microorganismelor;

  • Spălați-vă pe mâini: După manipularea cărnii crude de pui, este o idee bună să vă curățați mâinile înainte de a atinge alimente de diferite origini, cum ar fi carnea roșie, brânza, fructele și legumele.

  • Evitați contactul dintre carnea crudă și alte alimente: carnea crudă nu trebuie să intre niciodată în contact cu alimente sau produse gătite sau suprafețe de lucru, atât în ​​faza de preparare, cât și în faza de refrigerare.

  • Spălarea ustensilelor: Se recomandă întotdeauna să spălați bine toate uneltele folosite pentru a tăia carnea de pui.

  • Spălați rafturile unde a fost așezată carnea crudă. 

Toate aceste precauții simple, dar eficiente permit evitarea contaminării încrucișate, adică atunci când microorganismele prezente pe carnea de pui merg să colonizeze alte substraturi. Astfel, este posibilă reducerea riscului de creștere microbiană, dar nu se recomandă spălarea cărnii crude înainte de gătire. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel