În urmă cu aproape o lună oamenii de ştiinţă de la CERN au crezut că Teoria Relativităţii a lui Einstein ar putea fi greşită, după ce rezultatele unor exeprimente arătau că unele particule subatomice, denumite neutrino, ar călători mai repede decât viteza luminii.
În cadrul exeprimentului, neutrinii trimişi prin pământ, de la sediul CERN din Geneva, către laboratorul Gran Sasso, la 732 de km depărtare, în Italia, păreau să ajungă la destinaţie mai devreme decât ar fi trebuit.
O echipă de fizicieni de la Universitatea din Groningen, din Olanda, contrazice, adugând un argument mult mai plauzibil, raportul experimentului. Aceștia spun că sateliții GPS folosiți pentru a măsura timpii de plecare și sosire la destinație ai particulelor sunt și ei supuși unor efecte prevăzute de teoria relativității, sateliții aflându-se în mișcare față de experiment. Această mișcare nu a fost luată în calcul.
Olandezii au refăcut calculele și au descoperit că eroarea era de circa 64 de nanosecunde, adică exact timpul cu care neutrinii păreau să ajungă mai rapid la destinație, decât dacă ar fi călătorit cu viteza luminii.
Citește și: Dacă Einstein a greşit, călătoria în timp devine posibilă: Vezi aici cum este demonstrată teoria
Teoria relativităţii a lui Einstein ar putea fi greşită, potrivit unui nou experiment CERNFiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News