Alexandru Nazare, purtător de cuvânt al PNL București, a vorbit, pentru DC News, despre lipsa autostrăzilor din România, o problemă atât de dezbătută în societatea românească, dar și despre fondurile necesare pentru construirea lor.
De ce nu are România autostrăzi?
"Nu avem pentru că nu a existat o viziune strategică, nu a existat un acord strategic pe infrastructura României, care să fie susținut unanim de toate partidele politice. Nu a existat o coerență în care s-a acordat finanțarea pentru sectorul transporturilor, incompetență, neștiință, nesimțire, lipsa capacității administrative, lipsa capacității specialiștilor din sistem”, a declarat Alexandru Nazare.
Banii au fost suficienți?
"Am avut bani, dar au fost alocați fără cap. Nu au fost alocați conform unei viziuni, nu am gândit înainte. În infrastructură se gândește pe 20 de ani, peste tot unde te duci. Dacă te duci, de exemplu, la Ministerul Transporturilor din Marea Britanie, ei au o carte pe care ți-o dau la intrare și acolo sunt proiectele pe care le vor face în următorii 10 ani. Știi că peste cinci ani se va face drumul X și autostrada Y. Lucrurile acestea sunt decise dinainte. Nu în fiecare an decizi dacă finanțezi autostrada sau drumul expres și te răzgândești. Nu mai fac drum expres, fac autostradă. Nu stai trei ani de zile să te hotărăști că fac Sibiu-Pitești sau fac Comarnic – Brașov și pierzi banii. Nu stai în licitații doi ani, cum suntem acum, 14 licitații pornite la Ministerul Transporturilor, de doi ani, despre care nu se știe nimic. Practic, toată alocarea de finanțare europeană, pe sectorul transporturilor, este în niște licitații care au început și nu s-au terminat", a mai spus Alexandru Nazare, purtător de cuvânt al PNL București, la DC News.
Avem nevoie de profesioniști
"Situația de acum este tristă. Am schimbat 12 miniștri. Acești miniștri au schimbat cabinet, au schimbat directori, au schimbat secretari de stat, a fost o vraiște totală, nu se poate construi ceva coerent.
La nivel tehnic, chiar avem nevoie de profesioniști. În pozițiile de conducere din compania de drumuri trebuie să vină profesioniști, oameni care cu asta se ocupă, nu care au alte profesii sau care au alte interese. La fel, politicienii nu pot să decidă de azi pe mâine... azi fac, mâine nu mai fac. Acest lucru am încercat să-l evităm prin masterplanul în transporturi, un proiect extrem de drag mie, la care am lucrat doi ani de zile ca să-l demarez. În martie 2012 l-am semnat. Deci, a pornit în martie 2012 și a fost aprobat abia în 2016, la sfârșitul anului. Patru ani de zile să aprobi un studiu. Ok, avem un studiu, dar nimeni nu mai vorbește despre el. Acum, avem această viziune strategică, acolo sunt clar bani alocați, nu poți să spui că nu mai știi ce ai de făcut", a mărturisit Alexandru Nazare.
Ce planuri de viitor sunt
"Până în 2021 trebuie să facem Centura Bucureștiului, trebuie să facem Sibiu-Pitești, iar în condițiile de față avem banii să începem inclusiv Târgu Mureș – Iași – Ungheni. Lucrurile sunt clare, doar că acest masterplan a fost aprobat doar prin hotărâre de guvern. Haideți să-l aprobăm prin lege. Odată ce devine lege, nu mai este la latitudinea unui ministru sau a unui prim ministru", a adăugat Alexandru Nazare.
Vezi interviul complet aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu