De ce nu avem voie să mâncăm urzici și oțet în Săptămâna Mare

De ce nu avem voie să mâncăm urzici și oțet în Săptămâna Mare / Foto: Pixabay, de NickyPe
De ce nu avem voie să mâncăm urzici și oțet în Săptămâna Mare / Foto: Pixabay, de NickyPe

Află în articol de ce nu avem voie să mâncăm urzici și oțet în Săptămâna Mare.

Săptămâna Patimilor exprimă perioada de la Florii până în Sâmbătă cea Mare inclusiv. Conform rânduielilor canonice, în această săptămâna se ajunează până spre seară. Preoții ne recomandă în Săptămâna Mare post, rugăciune și spovedanie, deoarece este o perioadă în care creștinii se pregătesc spiritual pentru ziua Învierii.

Există însă și două alimente de post care sunt interzise în această vorba. Este vorba despre urzici și oțet. Acesta nu sunt interzise în toate perioada Postului Paștelui, ci doar în Săptămâna Patimilor. Explicația are legătură chiar cu semnificația sărbătorilor pascale. Povestea spune că atunci când Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, el a fost bătut cu urzici,  apoi a fost stropit și cu oțet, pentru a-i provoca o usturime insuportabilă, scrie Avantaje.ro.

De asemenea, legenda spune că la un moment dat, în timp ce era pe cruce, Mântuitorului i s-a făcut sete și a cerut apă, dar în schimb i s-au umezit buzele cu o cârpă îmbibată în oțet. De aici a pornit tradiția populară care exclude aceste două alimente, din regimul din această ultimă săptămână de post.

Sfânta Spovedanie. Părintele Cleopa, 7 reguli pe care trebuie să le respecți

Sfânta Spovedanie este Este Taina în care Dumnezeu iartă, prin duhovnic, păcatele creștinilor care se căiesc sincer și le mărturisesc la scaunul spovedaniei, în fața preotului, potrivit Basilica, agenția de știri a Patriarhiei Române.

Ea are diferite numiri. Se numește pocăință, pentru că cel ce o primește trebuie să regrete în mod sincer, păcatele săvârșite și mărturisite preotului duhovnic; mărturisire sau spovedanie, întrucât creștinul își mărturisește păcatele în fața preotului; al doilea Botez, pentru că prin ea se spală păcatele întocmai ca prin Taina Botezului; iertare, dezlegare, pentru că prin ea se dezleagă păcătosul de legătura păcatelor; împăcare, pentru că ne împacă cu Dumnezeu.

„Una din marile datorii duhovniceşti, atât ale monahilor, cât şi ale creştinilor, este spovedania păcatelor. Trebuie să ştim mai întâi ca toţi greşim înaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, alţii mai puţin, şi nimeni nu este fără de păcat. Acest lucru ni-l arată Sfânta Scriptură care zice : Toţi multe greşim. Iar de vom zice că păcat nu avem, pe noi înşine ne înşelăm şi adevărul nu este în noi; iar dacă ne vom mărturisi păcatele, credincios şi drept este Dumnezeu, ca să ne ierte nouă păcatele şi să ne curățească pe noi de toată întinăciunea şi nedreptatea”, a spus Părintele Cleopa despre Sfânta Spovedanie. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel