De ce nu e bine să arunci medicamentele expirate

Foto: Freepik
Foto: Freepik

În cele mai multe dintre cazuri, uităm de medicamente, iar acestea în timp expiră și nu mai pot fi utilizate. Cu toate acestea însă, medicamentele nu pot fi aruncate cu ușurință la gunoi, deoarece mediul înconjurător și sănătatea organismului poate fi afectată.

De cele mai multe ori, medicamentele ajung la gunoi, însă fără ca oamenii să știe cât de dăunător pentru mediu este acest lucru. Aruncarea pastilelor în locuri nepermise poluează mai mult decât crezi. Iată ce ar trebui să faci cu pastilele expirate.

Medicamentele nu trebuie aruncate la gunoi

Românii s-au obișnuit să cumpere cantități mari de pastile, iar în anumite cazuri se întâmplă ca acestea să depășească termenul de garanție și să nu mai poată fi administrate. Unde trebuie duse pastilele care au expirat? În mod normal, pastilele care au expirat trebuie duse în farmacii. În aceste condiții, medicamentele expirate sunt colectate și duse în spații speciale pentru a fi distruse. Această colectare a medicamentelor a fost făcută în farmacii în ultimii opt ani, pe baza unui ordin de ministru. Cu toate acestea însă, multe dintre farmacii nu sunt obligate să primească pastilele.

Ce spune legea

Legea spune că medicamentele trebuie duse în farmacii pentru ca ulterior să fie incinerate, dar pentru că farmaciștii nu sunt obligați să le primească, procesul este unul foarte dificil. De cele mai multe ori, pastilele ajung aruncate în ghene, alături de alte resturi menajere și gunoi nesortat. „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficiile locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”, spune legea.

În situația în care farmacia acceptă medicamentele expirate, cel care le predă trebuie să completeze o listă în care să scrie ce medicamente a predat și care sunt cantitățile. Chiar dacă procesul este unul anevoios, este importantă ducerea pastilelor la farmacie, deoarece medicamentele pot ajunge în mediul înconjurător, ducând la poluarea apei și a solului, iar în cele din urmă, toate aceste reziduri provenite din pastile pot să ajungă în organismul uman prin intermediul hranei. Conform statisticilor, 1.500 de tone de medicamente expirate ajung în fiecare an la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România, reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea umană.

Poluarea în lume

În Europa, emisiile multor poluanți atmosferici au scăzut substanțial în ultimele decenii, determinând o îmbunătățire a calității aerului în regiune. Cu toate acestea, concentrațiile poluanților atmosferici continuă să fie foarte mari, iar problemele legate de calitatea aerului persistă. O proporție semnificativă a populației Europei locuiește în zone, în special orașe, unde apar depășiri ale standardelor de calitate a aerului: poluarea cu ozon, dioxid de azot și pulberi în suspensie (PM) induce riscuri grave pentru sănătate, avertizează Agenţia Europeană de Mediu.

Aproximativ 90% din locuitorii orașelor din  Europa sunt expuși la poluanți în concentrații peste nivelurile de calitate a aerului considerate dăunătoare pentru sănătate.  De exemplu, pulberile fine în suspensie (PM2,5) din aer reduc speranța de viață în UE cu peste opt luni. Benzopirenul este un poluant cancerigen din ce în ce mai îngrijorător care, în mai multe zone urbane, în special din Europa centrală și de est, este prezent  în concentrații care depășesc pragul stabilit pentru protecția sănătății umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel