De ce nu e bine să bei cafeaua imediat după ce te trezeşti

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Specialiştii nu ne recomandă să bem cafeaua imediat după ce ne trezim. E mai indicat să bem înainte un pahar cu apă, să facem ceva mişcare, să ne pregătim pentru mersul la cursuri sau la birou şi abia apoi să punem mâna pe ceaşca de cafea. Iată de ce!

Să bei cafea imediat după ce te trezești nu e tocmai cea mai bună opțiune pentru sănătate din mai multe motive, scrie Better Up:

Nivelul de cortizol

La trezire, organismul tău produce natural un hormon numit cortizol care te ajută să fii alert și treaz. Acest nivel de cortizol este cel mai ridicat dimineața. Consumul de cafea imediat după trezire poate interfera cu această creștere naturală a cortizolului și poate duce la o toleranță crescută la cofeină pe termen lung.

Creșterea tensiunii arteriale

Cafeaua conține cofeină, care poate stimula sistemul nervos și crește tensiunea arterială. Consumul de cafea pe stomacul gol dimineața poate avea un efect mai pronunțat asupra tensiunii arteriale, ceea ce poate fi problematic pentru cei care au deja probleme cu tensiunea.

Stimularea acidităţii din stomac

Cafeina poate stimula secreția de acid gastric, ceea ce poate irita mucoasa stomacului. Dacă ai un stomac sensibil sau probleme gastrointestinale, consumul de cafea pe stomacul gol poate duce la disconfort sau arsuri la stomac.

Riscul de dependență

Consumul regulat de cafea imediat după trezire poate duce la o dependență crescută de cofeină. Acest lucru poate face ca organismul să devină mai tolerent la cofeină, necesitând cantități din ce în ce mai mari pentru a obține același efect.

Pentru a evita aceste efecte negative, unii experți recomandă să aștepți cel puțin 30 de minute până când nivelul natural de cortizol scade înainte de a consuma cafea. De asemenea, este important să nu bei cafea pe stomacul gol dacă ai probleme cu tensiunea arterială sau stomacul sensibil. Poți opta pentru o alternativă mai ușoară la trezire, cum ar fi apă caldă cu lămâie sau un mic dejun echilibrat, înainte de a te bucura de cea mai iubită băutură a dimineții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel