Cei mai mulți iubitori de animale alerg să doarmă în pat cu pisicile și câinii lor. Oamenii de știință avertizează că nu este deloc indicat să facem asta, și nu doar din considerente de igienă.
Se spune că somnul alături de o pisică sau câine este mai profund și că prezența lor în apropierea noastră ne vindecă, ne liniștește și ajută să adormim mai repede. Există, însă, voci care cred că a dormi cu animăluțele în același pat ne face mai mult rău decât bine, în sensul că vom avea somnul fragmentat, vom fi deranjați, împinși, poate chiar zgâriați și astfel ne vom trezi dimineață buimaci și lipsiți de energie.
„Nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze ceva. Ar putea fi, e drept, câteva riscuri minore, dacă ne gândim la transmiterea unor boli sau a puricilor, dar dacă oricum locuiți cu un câine, pericolul nu va crește dacă îl primiți în pat. Totuși, dacă aveți somnul ușor, ar putea să fiți trezit, pentru că toți câinii au un ritm al somnului diferit de cel al oamenilor – ei sunt hiperalerți și ascultă tot ce mișcă, ceea ce ar putea face ca ei să se ridice rapid”, a spus Esme Wheeler, expert în animale.
Cât privește calitatea somnului, s-au desfășurat mai multe studii în diverse state, însă rezultatele au fost diferite. Anumite cercetări au indicat că stăpânii au un somn mai puțin odihnitor când împart patul cu animalul de companie, în timp ce altele au sugerat că cei care dorm alături de patruped au nevoie de mai puține pastile de somn. Cu toate acestea, situația este similară și în cazul pisicilor. Există insuficiente studii pentru a trage o concluzie clară. O explicație ar fi că pisicile par să doarmă mai puțin alături de stăpân, conform informațiilor publicate de The Guardian.
Pisicile sunt animale teritoriale și, spre deosebire de câini, nu suportă să stea prea mult în patul stăpânului. Ea trebuie să stea pe teritoriul propriu, de aceea nu vă așteptați ca pisicile să stea în pat până dimineață. Câinii, în schimb, vă pot sta alături în așternut ore în șir fără să-și dorească să plece. „Pisicile au parcurs o călătorie mai scurtă în ce privește domesticirea decât câinii. Asta deoarece câinii au evoluat alături de oameni, iar unii chiar ar putea afirma că ei ne-au domesticit la fel de mult pe cât i-am domesticit noi. Asta nu înseamnă că pisicile nu sunt capabile să formeze legături cu oamenii, desigur”, a mai spus expertul Esme Wheeler.
Alergii și astm: Părul, pielea moartă, scamele și saliva animalelor de companie pot declanșa reacții alergice sau pot agrava astmul la persoanele sensibile la alergeni.
Tulburări de somn: Animalele de companie pot provoca tulburări de somn prin mișcările lor, zgomotele sau dacă se trezesc în timpul nopții. Aceste deranjamente pot afecta ciclurile de somn ale oamenilor.
Paraziți: Animalele de companie pot aduce murdărie, bacterii și paraziți în pat. Chiar și animalele de companie curate pot transporta microbi care pot afecta sănătatea oamenilor.
Intimitate și spațiu personal: Dormitul cu animalele de companie poate afecta intimitatea și spațiul personal, ceea ce poate fi un factor de stres și poate influența relațiile interpersonale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu