Contrar a ceea ce am fost învăţaţi încă de mici, de când ni se tot spunea că e bine să dormim după amiază, iată că un pui de somn după prânz nu e tocmai recomandat, spun specialiştii.
Beneficiile somnului de după-amiază nu există, o spune celebrul medic român Vlad Ciurea. Renumitul neurochirurg și profesor universitar este de părere că ar fi mai bine cel mult ”să picotim” puțin după amiaza, dar în niciun caz să dormim. Cel puțin între orele 16:00 și 18:00, când activitatea cerebrală este maximă. ”Eu nu spun că nu este bine să dormi după-amiază. Mai bine să picotești, pentru că între 4 și 6 după-amiaza ai un vârf. Și atunci trebuie să produci, ca să ții creierul în funcție și deștept. Noi, ca și creier, avem două elemente clare, doi poli de activitate. Este ritmul circadian al corpului, între ora 10 și 12 este activitatea cerebrală maximă, la fel şi după amiaza”, explică medicul.
Să tragi un pui de somn este ca şi cum ai da restart unui computer. După aceea, ai o minte mai clară si vei funcţiona mai bine. Însa a şti cât şi cum să dormi ar putea fi, la fel de mult, o artă care trebuie stăpânită. Dacă totuşi te-ai pus în pat pentru câteva minute, după ce ai venit de la şcoală sau de la serviciu, perioada recomandată pentru un somn revigorant, de scurtă durată, este de 10-20 de minute, nu mai mult! Dacă stai întins pentru aproximativ o oră, atunci se cheamă că ai dormit şi nu doar ai moţăit. Iar apoi este somnul de 90 de minute, ce cuprinde un ciclu complet de somn. O astfel de repriză de somn ajută memoria emoţională şi procedurală cât şi creativitatea, cum ar fi situaţia în care doreşti să înveţi să mergi pe bicicletă. Pentru că a fost parcurs un ciclu REM complet, acest lucru atrage de la sine, de obicei, o cantitate minimă de ameţeală sau dezorientare, senzaţii normale prin care trecem câteodată când ne trezim. Din fericire, după un pui de somn (numit de americani "power nap" pentru că te energizează) de aproximativ un sfert de oră, nu vei avea ameţeli şi nu te vei simţi "pierdut în spaţiu" aşa cum se întâmplă dimineaţa după minim 6 ore de somn profund. Tocmai pentru că acest somn de doar câteva minute revigorează, reîmprospătează memoria şi reface forţele după o muncă istovitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News