De ce nu e bine să facem gropi în nisipul de pe plajă

foto: Freepik
foto: Freepik

Iată cum o simplă distracție cu prietenii pe plajă, prin practicarea cunoscutului joc "Cap pe plajă", poate fi fatală.

În fiecare an așteptăm cu entuziasm vacanțele pe litoral. Cei mici sunt cei mai încântați. Și tot ei, de cele mai multe ori, obișnuiesc să sape gropi în nisip pentru a-și face castelele pe care cu toții le iubim. Și tinerii au jocuri și competiții în care se îngroapă în nisip până la gât și apoi se amuză împreună cu prietenii.Totuși, săparea gropilor în nisip poate fi mult mai periculoasă decât realizează cei mai mulți. Explicațiile vin de la specialiști.

În februarie 2024, o fetiță de 7 ani a murit după ce o groapă mare, pe care o săpase împreună cu fratele ei, s-a prăbușit iar micuța a rămas blocată sub straturile de nisip. Stephen Leatherman, un cercetător cu multă experiență în studierea plajelor, a fost chemat să investigheze incidentul. În ciuda eforturilor disperate ale celor din apropiere de a salva fetița, pompierii locali au ajuns prea târziu pentru a o resuscita. 

Sufocarea prin îngroparea în nisip, mai frecventă decât atacurile rechinilor

Deși pare inofensiv, nisipul poate deveni rapid periculos dacă nu este manipulat cu grijă iar o simplă joacă pe malul mării se poate transforma într-o tragedie. Studiile indică faptul că sufocarea prin îngroparea în nisip este o cauză de deces mai frecventă decât atacurile rechinilor, scrie Science Alert.

Nisipul este compus din diverse minerale și particule care îi determină textura și greutatea. De exemplu, plajele conțin de obicei un amestec de minerale care conferă nisipului nuanțe de cafeniu sau maro. Atunci când nisipul este umed, acesta este mai stabil datorită tensiunii superficiale create de apă, care ține granulele împreună. Însă, pe măsură ce nisipul se usucă, această stabilitate dispare, ceea ce poate duce la prăbușiri neașteptate.

De aceea, săparea unei gropi pe plajă poate fi periculoasă, deoarece nisipul uscat se poate prăbuși ușor. Între 1997 și 2007, statisticile arată că 31 de persoane, majoritatea copii, și-au pierdut viața în urma prăbușirii gropilor de nisip în SUA. În plus, alte 21 de persoane au supraviețuit unor accidente similare, dar au necesitat asistență medicală de urgență. Sunt date care subliniază importanța conștientizării riscurilor asociate cu activitățile în nisip, după cum ne sfătuiesc și supraveghetorii de pe plajă.

Vrei să-ți reziste mai mult castelul de nisip? Iată câteva trucuri utile

Pentru ca micile palate de nisip să reziste mai mult timp, este important să folosești tehnici care îmbunătățesc stabilitatea și durabilitatea construcțiilor. Iată câteva sfaturi pentru a crea castele de nisip mai rezistente:

1. Folosește nisip umed

Nisipul umed este mai coeziv și mai ușor de modelat decât nisipul uscat. Adaugă apă treptat în nisip până când acesta devine ușor compresibil și se lipește bine. Nu adăuga prea multă apă, deoarece aceasta poate slăbi structura.

2. Construiește în straturi

Începe prin a construi o fundație solidă și uniformă. Adaugă straturi de nisip pentru a construi structura, compactând fiecare strat pe măsură ce avansezi. Aceasta va oferi o bază stabilă pentru construcție.

3. Presează bine nisipul

Folosește picioarele, o spatulă sau un alt obiect plat pentru a compacta nisipul. Compactarea ajută la crearea unei structuri mai ferme și reduce riscul de prăbușire.

4. Modelare cu instrumente potrivite

Utilizează lopățele, găleți și spatule pentru a modela și sculpta nisipul. Unelte mai fine pot ajuta la detalierea și întărirea structurii.

5. Formează deninvelări

Crearea de forme vălurite și coline poate ajuta la distribuirea greutății și la consolidarea structurii.

6. Evită zilele cu vânt puternic

Dacă este posibil, alege zilele fără vânt pentru a construi castelele de nisip. Vântul poate slăbi structura și poate cauza prăbușiri premature. Poți construi un adăpost temporar pentru a proteja castelele de vânt.

7. Întreține structura

Adaugă apă ocazional! Dacă începe să se usuce, adaugă apă treptat pentru a menține coeziunea nisipului. Nu adăuga prea multă apă, deoarece aceasta poate slăbi structura.

8. Menține suprafața uscată

Evită expunerea excesivă la apă, cum ar fi valurile. Dacă este nevoie poți crea un perete de protecție sau să plasezi castelele într-o zonă mai puțin expusă la maree.

9. Evită contactul frecvent

Limitarea interacțiunii cu castelele poate preveni distrugerea prematură. Încurajează observatorii să se distanțeze și să nu atingă structura.

10. Nu lăsa castelele nesupravegheate

Dacă vrei să păstrezi castelele pentru o perioadă mai lungă, supraveghează-le și ia măsuri pentru a preveni situațiile în care alte persoane de pe plajă să se împiedice sau să alerge în zonă și astfel, accidental, să-ți pună la pământ castelul de nisip. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel