De ce să nu lași copilul să plângă. Paul Olteanu (Mind Architect): Produce niște pagube psihologice care se repară în ani de terapie

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Paul Olteanu (Mind Architect) a vorbit despre complexitatea creierului nostru și despre modul în care primii doi ani de viață ne influențează la maturitate.

Paul Olteanu, Mind Architect, vorbește, într-un podcast de la Europa FM, despre complexitatea creierului nostru și despre modul în care primii doi ani de viață ne influențează modul în care ne comportăm ca adulți. 

"Primii doi ani din viață contează disproporționat de puternic. Metafora „călăreți elefanți”, și anume, echipa aceasta de sisteme decizionale, din capul nostru. Teoria atașamentului propune următorul aspect, care a fost validat și răzvalidat și psihologic, și Neuro științific: Noi avem un sistem de memorie care se cheamă memorie implicită sau inconștientă, care este activ din ultimul trimestru de sarcină. Noi nu ne naștem cu acte în regulă și o parte din creierul nostru, în speță elefantul, ia notițe.

Elefantul învață prin repetiție și asociere, de exemplu, dacă înveți să mergi pe bicicletă, nu mai uiți. Înveți să conduci, nu mai uiți. Pentru că orice merge în sistemul acesta de memorie, nu se uită.  În primii doi ani din viață, din interacțiunea cu îngrijitorii noștri semnificativi: mamă, tată, elefantul învață o matriță despre cum să se uite la relații, matriță pe care o aplică tuturor relațiilor viitoare”, a explicat Paul Olteanu în cadrul podcastului de la Europa Fm, scrie spectacola.ro.

De ce nu e bine să lași copilul să plângă

"Nu numai că nu este ok, dar asta produce niște pagube psihologice care se repară după aceea în ani de terapie”, spune acesta. "Dragilor, ca un copil să te poată manipula, principiul legat de creierul lui e ca el în capul lui trebuie să poată să simuleze capul tău, ca părinte și să zică dacă eu fac x, tata o să facă y, dacă eu tușesc, nu mă duc la școală, dacă eu strănut, îmi dă atenție.Înainte de vârsta de 3 ani și jumătate, copiii au serioase dificultăți în a face treaba asta, iar dacă vorbim de primul an din viață, capacitatea lui de a simula mintea altuia, care se numește teoria minții, nu funcționează. În primii doi ani, dacă țipă e bine să mergem la el pentru că nu se alintă, nu vrea să te manipuleze. E puri și simplu o reacție firească pe care o au toate mamiferele. Dacă te uiți la un cățel pe care îl iei de lângă figura de atașament, țipă. Și este fundamentat în biologia noastră În structuri foarte primitive”, a explicat arhitectul minții. 

Citește mai departe pe spectacola.ro>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel