Tu știi de ce nu este bine, de fapt, să mănânci seara târziu? Iată ce ți se poate întâmpla...
Cina servită seara târziu creşte senzaţia de foame şi riscul de obezitate. Acest obicei elimină caloriile arse şi modifică structura ţesutului adipos.
Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Brigham din Boston au descoperit în urma unei cercetări că pacienţii care au aceeaşi dietă, inclusiv compoziţia alimentelor, activitatea fizică, petrecerea timpului în aer liber şi durata somnului, răspund în mod diferit la caloriile consumate, în funcţie de momentul în care servesc cina.
Participanţii la studiu care au mâncat cu patru ore mai târziu decât alţii au declarat că au simţit mai acut senzaţia de foame. De asemenea, arderea caloriilor a fost diferită în cazul lor. Rezultatele cercetării au fost publicate în revista ştiinţifică "Cell".
Citește și:
"Să mănânci sănătos nu e totul!". Bilic, sfaturi privind alimentația copiilor: Dacă nu a mâncat tot din farfurie, cu atât mai bine
"Un proverb african spune că este nevoie de un sat întreg ca să crești un copil. Pentru a fi bine hrănit este suficientă o familie! Obiceiurile alimentare și o relație echilibrată cu mâncarea se stabilesc în copilărie. Un copil reproduce automat ceea ce vede acasă, deci mai importante decât vorbele voastre sunt faptele. De dragul lui, trebuie ca și voi, părinții, să faceți alegeri sănătoase, să respectați ritmul meselor și porția corectă, să asigurați o atmosferă plăcută în familie.
Mâncarea nu este un instrument de pedeapsă și nici de recompensă. Nu abuzați de autoritatea voastră ca părinți pentru a obliga copilul să mănânce ce nu-i place. Nu-l forțați să termine tot din farfurie și nici nu-l șantajați pe principiul “dacă nu mănânci legume, nu primești desert”.
Copiii știu foarte clar când le este foame și când s-au săturat. Respectați și protejați capacitatea celor mici de a fi în armonie cu senzațiile alimentare pe care corpul lor le transmite. Părinții sunt cei care stabilesc meniul, însă copilul decide cantitatea pe care o consumă. Și dacă nu a mâncat tot din farfurie, cu atât mai bine, va fi ferit de kilogramele în plus.
Este greu să irosim mâncare când știm că în lume sunt copii care mor de foame. Cum să evitați risipa alimentară? Întrebați-vă copilul cât îi este de foame pe o scară de la 1 la 10 și adaptați porția în funcție de apetitul lui. O porție mai mică e mai sigură. În cazul unui copil mâncăcios, care are ochii mai mari decât stomacul, părinții stabilesc care e porția corectă și că nu există supliment.
"Să mănânci sănătos nu e totul"
Apetitul și preferințele copiilor variază, încercați să le respectați. Obiectivul educației alimentare este să-i ajutăm pe cei mici să fie în contact cu corpul lor, cu nevoile și senzațiile pe care le simt. Să mănânci sănătos nu e totul, important este să adaptezi cantitatea în funcție de foame și sațietate. Dacă mâncăm mai mult decât nevoile organismului ne îngrășăm, indiferent că e vorba de alimente sănătoase sau nesănătoase"
Copilul vostru evită morcovii și iubește iaurtul? Asta înseamnă că și-a făcut plinul de nutrienți prezenți în morcov și acum are nevoie de calciu și proteine din lactate. Preferințele alimentare arată nevoile nutriționale. Deci poftele trebuie satisfăcute, nu ignorate!". Citește mai departe>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu