De ce nu este greșit să spunem „La mulți ani!“ pe 15 august. Preot: Este o sărbătoare a bucuriei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

În fiecare an, pe 15 august există dilmena dacă este greșit să urăm „La mulți ani!“. Chiar dacă părerile sunt împărțite, inclusiv în rândul preoților, sărăbtoarea este una a bucuriei și nu este greșit să urăm ani mulți celor care poartă numele Sfintei Fecioare.

Anca Tohăneanu a expus pe Facebook citate din părintele Emil Jurcan și din părintele Dumitru Stăniloae, recent canonizat, pentru a arăta că nu este greșit să urăm „La mulți ani!“ pe 15 august, când se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, deoarece este o zi a bucuriei.

„Există dilemă pe care o au mulți credincioși în a spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului. Această dilema nu este rezolvată în totalitate nici de teologi ori de preoții ortodocși de la noi. Fiecare preot are o cu totul alta părere.

Iată ce spune părintele Emil Jurcan, din Alba Iulia: „Este o sărbătoare a bucuriei, pentru ca prăznuim mutarea ei în sânul Tatălui Ceresc, împreună cu Fiul ei, Domnul Isus Hristos”

Preotul Emil Jurcan, din Alba Iulia, spune că Fecioara Maria nu a murit, iar ziua de 15 august nu este una tristă, ci una de bucurie, căci, practic, celebrăm înălțarea acesteia la Cer și la viata veșnică, deci nu ar fi nicio problemă să spunem La mulți ani.

Ce spunea părintele Stăniloae despre marea sărbătoare:

Părintele Dumitru Stăniloae, una din cele mai importante figuri ale ortodoxiei românești, care a urcat la ceruri în 1993, are lăsat moștenire câteva cuvinte extrem de frumoase în legătura cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

„În Maica Domnului avem în cer o inimă de mamă, inima care s-a topit cel mai mult pentru Fiul ei și a bătut și bate ea însăși la inima Lui pentru cauza Lui, care e mântuirea noastră, căci mântuirea nu e o chestiune de justiție, ci de iubire între Dumnezeu si oameni”, a spus părintele Stăniloae“, a conchis Anca Tohăneanu.

Care au fost ultimele cuvinte ale Maicii Domnului, înainte să moară

„..Ultimele cuvinte ale Maicii Domnului, înainte de Sfânta Adormirea sa

... „Nu faceți din mutarea mea pricină de doliu, ci umpleți-vă de bucurie și mai mare. Doresc să merg la Fiul meu, Cel ce dăruiește tuturor ființa și viața. Si când mă voi duce la El, nu voi înceta să mă rog și să mijlocesc pentru voi, pentru toți creștinii și pentru lumea întreagă, ca Cel ce o judeca în milostivirea Sa, să se milostivească de toți credincioșii și să-i întărească și să-i ducă pe calea vieții, iar pe cei necredincioși să-i întoarcă și să-i facă pe toți o singură turmă a Bunului Păstor care și-a dat sufletul pentru oile Sale și le cunoaște și ai Săi îl cunosc!“

Apoi a mulțumit Domnului pentru toate, iar Mântuitorul a venit la ea împreună cu cetele îngerești atunci ea și-a încredințat sufletul Fiului ei.

În icoana Adormirii Maicii Domnului, Fecioara Maria este reprezentată stând întinsă pe pat, în mijlocul Apostolilor, în vreme ce Hristos primește în brațe sufletul Maicii Sale, simbolizat printr-o figură mică de copil îmbrăcat în alb“, a mai scris  Anca Tohăneanu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel