De ce nu este indicat să asculți muzică în căști când vrei să înveți

De ce nu este indicat să asculți muzică în căști. FOTO: Freepik
De ce nu este indicat să asculți muzică în căști. FOTO: Freepik

Bătăile binaurale au devenit populare în ultimii ani, pentru stimularea creierului.

De foarte multe ori utilizăm căștile pentru a ne putea concentra mai mult atunci când vrem să învățăm, însă un studiu recent a descoperit că bătăile binaurale (care se referă la ambele urechi) ar putea, de fapt, să împiedice învățarea, nu să o ajute.

Michal Klichowski, cercetător în neuroștiințe cognitive la Universitatea Adam Mickiewicz din Polonia, și colegii săi au vrut să vadă dacă ascultarea bătăilor binaurale a sporit cu adevărat performanța cognitivă, așa cum a fost promovată, sau dacă au fost doar un efect placebo plăcut.

Aceștia au testat 920 de adulți polonezi cu eșantioane de ritmuri binauriculare, muzică clasică, un ton pur sau niciun sunet în timp ce aceștia completau o serie de sarcini online care implicau raționament abstract, concentrare activă și memorie de lucru.

După ce au analizat cifrele privind scorurile obținute de oameni la teste, cercetătorii au descoperit că ascultarea ritmurilor binaurale ”aduce efecte inverse celor presupuse: în loc să sprijine eficiența activităților cognitive, le poate slăbi”, notează Science Alert.

Bătăile binaurale, populare în ultimii ani

Bătăile binaurale au devenit populare în ultimii ani, fiind prezentate ca o formă de stimulare a creierului care acordă ”frecvența genială a creierului” sau îi ajută pe oameni să ”ajungă la super-concentrare”.

De asemenea, unii oameni au declarat că le folosesc ca ”medicamente digitale” pentru a reduce durerea și pentru a atenua anxietatea și depresia.

Sunetele tonale atent curatoriate sunt concepute pentru a fi redate prin căști, astfel încât fiecare ureche să audă bătăi de o frecvență ușor diferită. Se crede că creierul înregistrează și oglindește această diferență, producând frecvența dorită a undelor cerebrale.

Ce spune studiul

În cadrul studiului, Klichowski și colegii săi au testat bătăi binaurale de 15 Hz, despre care se crede că îmbunătățesc concentrarea, memoria și învățarea, și bătăi binaurale de 5 Hz, care se presupune că generează ritmuri theta calmante, ajută la meditație și favorizează somnul.

Participanții la studiu au realizat sarcinile pe calculator acasă, imitând modul în care oamenii ar putea folosi bătăile binaurale ca instrumente de studiu mai bine decât ar fi făcut-o studiile de laborator.

În general, studiile de cercetare implică teste scurte de câteva minute, în timp ce cineva care studiază acasă ar putea asculta ritmuri binaurale sau altă muzică ore în șir, constatând că îi ajută să cadă într-o stare de concentrare.

Acest studiu a emulat mai bine aceste condiții, cerându-le oamenilor să stea într-un loc în care ar studia în mod normal. Participanții au fost apoi repartizați aleatoriu la unul dintre cele două teste cu o durată de 40 de minute până la o oră; pe care le-au efectuat cu căștile pe urechi.

Bătăile binaurale ar putea ”să interfereze cumva cu undele cerebrale și să le scadă frecvența, astfel încât activitatea cerebrală să nu se potrivească cu sarcina în cauză”, sugerează Klichowski. De exemplu, dacă creierul generează unde theta, ar putea provoca o somnolență care nu este favorabilă concentrării, mai motează sursa menționată.

Citește și: De ce se ridică măsuțele din avion, la decolare și aterizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel