Sucul de grapefruit, deși sănătos, poate avea un impact major asupra persoanelor care iau anumite medicamente.
Sucurile de fructe și legume sunt considerate sănătoase, dacă sunt consumate cu moderație, susțin nutriționiștii. De altfel, aceștia recomandă consumul fructelor și legumelor ca atare, pentru un aport mai mare de nutrienți, comparativ cu sucurile, care au o cantitate mare de zaharuri, dar prea puține fibre.
Deși sucul de grapefruit este considerat sănătos, există anumite situații în care acesta poate să devină fatal.
Un număr tot mai mare de cercetări a arătat că doi membri ai unei clase de compuși chimici numiți furanocumarine, care se găsesc în concentrații ridicate în grapefruit, pot reduce sau spori absorbția anumitor medicamente.
Acest lucru are ca rezultat niveluri periculos de scăzute - sau, cum este mai des cazul, periculos de ridicate - ale acelor medicamente în organism.
De asemenea, cele două furanocumarine care interacționează cu medicamentele nu se găsesc doar în grapefruit.
Compusul bergamotină se găsește, de asemenea, în pomelo și în portocalele bergamotă, iar dihidroxibergamotina în pomelo și în portocalele Seville, acestea din urmă fiind adesea folosite pentru a face marmeladă, scrie Science Alert.
”Sucul permite ca o cantitate mai mare de medicament să intre în sânge... Atunci când există prea mult medicament în sânge, puteți avea mai multe efecte secundare”, a afirmat farmacologul Shiew Mei Huang de la FDA.
Organismul uman produce enzima citocrom P450 3A4 (sau CYP3A4), în principal în ficat și în intestinul subțire.
Această enzimă ajută organismul să descompună moleculele străine mici, cum ar fi toxinele sau medicamentele, astfel încât să le puteți elimina. Aceasta joacă un rol crucial în metabolizarea multor medicamente.
Furanocumarinele interferează cu capacitatea organismului de a produce sau de a utiliza eficient CYP3A4 (și alți membri ai familiei de enzime ale citocromului P450).
Doar un singur pahar de suc de grapefruit poate interfera cu CYP3A4, iar consumul repetat reduce activitatea hepatică a CYP3A4.
Acest lucru, la rândul său, interferează cu capacitatea organismului de a metaboliza anumite medicamente pe cale orală.
O cantitate mai mare de medicament intră în sânge și rămâne mai mult timp în organism, producând un efect de supradozaj chiar și atunci când ați luat doza corectă.
Iar tipurile de medicamente implicate sunt foarte variate, de la medicamente pentru colesterol și tensiune arterială, la medicamente împotriva cancerului, la medicamente împotriva anxietății.
Rezultatele pot fi destul de dramatice. Bătăile rapide ale inimii, degradarea țesutului muscular, toxicitatea măduvei osoase, dificultăți de respirație, hemoragii gastrointestinale și insuficiență renală sunt toate complicații ale unora dintre medicamentele care sunt afectate de furanocumarine.
Și, în cazuri extreme, dar și aparent rare, aceste interacțiuni pot fi fatale, mai arată sursa menționată.
Astfel, dacă este necesar să luați aceste tipuri de medicamente, cel mai indicat este să le luați cu apă.
Citește și: De ce este bine să bei cafea înainte de a face sport
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News