Pe Facebook au apărut mesaje de susținere ”Je suis Institutul Cantacuzino”. Gesturile de solidaritate și presiune publică vin, însă, prea târziu. Studenții de la Medicină au ieșit în stradă, sâmbătă, alcătuind un lanț uman pentru salvarea Institutului Cantacuzino. Angajații protestează de peste o lună, fie pe Splai, fie în Piața Victoriei.
Je suis Institutul Cantacuzino înseamnă că ești învechit, fără resurse și fără piață de desfacere. Mai poate interveni Guvernul? A fost pierdută bătălia? Ce înseamnă salvarea Institutului Cantacuzino?
Institutul Cantacuzino acoperă patru domenii:
Laboratoarele de referință. Laboratoarele de referință realizează teste și supraveghează teritoriul pentru afecțiuni transmisibile, de la gripă la parazitoze, cum ar fi boala Lyme. Acestea au o utilitate publică de necontestat. Unele au un rol strategic, care merită atenția CSAT. În cazul laboratorului pentru gripă, dotările sunt la standarde occidentale. Această zonă ar trebui finanțată de stat, ca parte a politicii sanitare naționale, eventualele venituri obținute pe piață, fiind binevenite, dar nu suficiente.
Cercetarea. În matematică, fizică sau chimie, universitățile românești au o cotă bună, iar articolele cercetătorilor sunt recunoscute internațional. În cercetarea farmaceutică, nu mai putem face față. Rezultatele vin din genomică, proteomică, bioinformatică, necesită aparatură de laborator de sute de milioane de dolari, computere superperformante, lasere. Tot ce se putea descoperi cu eprubeta, microscopul și incubatorul, a fost deja descoperit. Acum se lucrează la nivelul fragmentuluir de ADN, cu microscopul electronic dirijat de calculator. Dacă în anii 90 mai puteam conta, datorită forței de muncă înalt calificate, acum roboții au preluat sarcinile laboranților, iar costurile cu tehnologia IT le depășesc pe cele de personal. Dacă specialiștii de la IC Cantacuzino reușesc să câștige granturi de cercetare, să realizeze proiecte, să își fructifice experiența, atunci departamentul de cercetare poate rezista, la fel ca alte centre de cercetare din universități sau din privat. Altfel…
Producția pentru piață. Oricât de mare ar fi patriotismul românilor sau notorietatea produselor, nu pot fi vândute vaccinuri care nu îndeplinesc standardele GMP. Nu este vorba despre norme europene, ci despre siguranța publicului. Tehnologia de la Cantacuzino este de mult depășită. Uzine uriașe de pe piața globală produc vaccinuri mai eficiente, mai sigure și mai ușor de administrat. Exemplul fabricii de la Pitești este ușor de înțeles. Îți făceai treaba cu Dacia Supernova, dar abia când a apărut Logan-ul, printr-o investiție franceză, puteai spune că ai mașină. La Cantacuzino, privatizarea sau parteneriatul cu o firmă multinațională au fost de neconceput. Acum nu mai vine nimeni să producă în România. Nu a fost acceptată nici trecerea produselor în portofoliul Antibiotice Iași, firmă la care statul are controlul. Are statul român bani pentru a dezvolta cinci-șase linii de vaccinuri, astfel încât să devină competitivă producția la Cantacuzino? Este în stare să le promoveze, respectând regulile competiției din UE (nu poate să le cumpere preferențial). Cine le va distribui, cum se va crea piață pentru ele? În prezent, cererea de vaccin scade, naturiștii sau personaje gen Olivia Steer atacă dezlănțuit. Salvarea fabricii de vaccin presupunea o mobilizare a studenților și împotriva conspiraționiștilor, nu doar a autorităților.
Producția strategică. Nevoia de vaccin anti-gripal, în cazul unei pandemii, nu va putea fi acoperită integral. Marile corporații se obligă să livreze, la nivel național, proporțional cu consumul din anul precedent. Cine știe cum se vor derula livrările, când va veni un cataclism similar celui din 1918. Producția națională are rol strategic. Dar și costuri. E societatea românească dispusă să le accepte? Cum ar ieși un sondaj pe această temă? Cât investește România în prevenirea altui dezastru iminent, prin consolidarea clădirilor?
Concluzie. Ce să salveze statul din IC Cantacuzino? Cantacuzino se poate salva doar împreună cu Davila, pe linie de cercetare. Cu Carol Davila, Universitatea de Medicină. Laboratoarele de referință trebuie finanțate corect, de stat. Evident, asta presupune o restructurare la sânge, la schimb cu un angajament ferm al guvernului, prin bugetarea acestei activități. Antibiotice Iași poate prelua o parte din producție. Restul e mitologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News