De ce nu postim în această primă săptămână a Triodului. Ce înseamnă 'harți'

De ce nu postim în această primă săptămână a Triodului. Ce înseamnă 'harți' / Foto DC News
De ce nu postim în această primă săptămână a Triodului. Ce înseamnă 'harți' / Foto DC News

Triodul este o carte de cult, dar și o perioadă liturgică a anului bisericesc structurată în trei săptămâni premergătoare Postului Mare și 7 săptămâni de post. Termenul 'harţi' este folosit în calendarul ortodox pentru a însemna zilele de dezlegare sau suspendare totală a postului.

Zilele de 'harţi' sunt în următoarele perioade din anul bisericesc:

Între Nașterea Domnului și Botezul Domnului, în săptămâna de după Învierea Domnului, în săptămâna de după Pogorârea Duhului Sfânt și în prima săptămână a Triodului (după Duminica vameșului și a fariseului), în care ne aflăm acum.

În zilele însemnate cu 'harți' putem să consumăm orice fel de alimente

Zilele cu 'harţi' sunt rânduite fie pentru a consemna bucuria unor sărbători precedente, fie pentru a-i întări pe creștinii care se pregătesc să țină un post prelungit, în cazul de față pentru a ne pregăti de Postul Mare, Postul Paștilor. Prin urmare, în zilele de 'harți', de dezlegare, putem să consumăm orice fel de alimente.

Semnificațiile duhovnicești ale acestei săptămâni se găsesc în Evanghelia Vameșului și a Fariseului, citită în Biserici duminica trecută, prima duminică a Triodului. În Evanghelie ne este descris felul mândru de a posti al fariseului, în contrast cu smerenia vameșului, care era păcătos și mărturisea acest fapt în rugăciunea sa.

Biserica Ortodoxă a decis suspendarea postului de miercuri și de vineri din această săptămână

Prin urmare, pentru a ne pregăti de Postul Mare așa cum se cuvine și să nu postim ca fariseul, cu mândrie și cu lauda de sine, Biserica Ortodoxă a decis să rânduiască suspendarea postului de miercuri și de vineri din această săptămână.

Însă, cea de-a doua săptămână a Triodului, 21 - 27 februarie 2022, este una obișnuită. Vom posti miercurea și vinerea. Apoi, cea de-a treia săptămână  a Triodului este numită și Săptămâna albă, fiind dezlegare la brânză, lapte, ouă și pește, inclusiv miercurea și vinerea.

Postul Sfintelor Paşti va fi în perioada 15 martie – 01 mai. Creştinii numesc acest post şi Postul Mare, care durează 40 de zile, la care se adaugă şi Săptămâna Patimilor.

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe data de 24 aprilie. Înainte de Paște, creștinii țin Postul Mare, perioadă care face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe propovăduirea Evangheliei.

Citește și ÎPS Teodosie, somat de primarul Chițac să dărâme o biserică din Constanța

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel