Cori Grămescu, nutriționist și instructor de pilates, a vorbit despre blocajele care apar, atunci când vine vorba de slăbit și menținere.
"Cei mai mulţi dintre clienţii mei au de slăbit +15 kilograme, iar de-a lungul vremii am observat o serie de blocaje care îi împiedică să slăbească. Iată cum le poţi rezolva şi tu pentru o slăbire eficientă şi de durată.
1. Lipsa somnului - Nu ştiu cum să subliniez mai limpede şi mai clar cât de important e să dormi 7-8 ore pe noapte. Când nu dormi destul, pierzi eficiență şi putere de concentrare, procesezi mai greu orice emoţie negativă şi consumul de energie pentru orice activitate intelectuală este mult mai mare. În plus, îţi creşte senzaţia de foame şi pofta de dulce şi metabolismul tău se încetineşte. Nu mai ai chef şi energie să te mişti. E important să mergi la somn devreme, înainte de 11 de preferinţă.
2. Haos de toată ziua - Cei mai mulţi oameni care nu reuşesc să slăbească se lasă "hărtăniţi" în tot felul de urgențe şi emoţii negative de moment, care îi dezechilibrează complet. Se stresează înfiorător, se consumă pentru orice task, nu îşi respectă programul de mese pentru că, în permanenţă, li se întâmplă câte ceva. Oamenii care lasă să îi trăiască viaţa sunt oameni care, de fapt, nu se prioritizeaza în niciun fel sau cei care se tot ascund după cât de ocupaţi sunt ca să nu ia contact cu consecinţele negative ale comportamentului lor. Faceţi ordine în program, simplificaţi-vă activitatea zilnică dacă simţiţi că e prea mult pentru voi, până când vă echilibraţi un pic, dar faceţi ordine în capul şi în viaţa voastră de zi cu zi.
3. Sunt obişnuiţi să fie graşi - Acesta este un aspect greu de pus în cuvinte şi nu vreau să jignesc pe nimeni, dar pur şi simplu oamenii care au dificultăţi să slăbească s-au obişnuit să trăiască cu limitările de mişcare date de obezitate, cu starea de oboseală şi balonare date de mâncarea în exces, cu sistemul hormonal suprasolicitat. Sunt atât de obişnuiţi cu această stare, de fapt, încât reuşesc să îşi configureze întreaga viaţă în jurul acestui aspect, în toate dimensiunile vieţii lor, de la sex la curăţenie.
4. Lipsa unui sistem real de satisfacţie în viaţa de zi cu zi - Cei mai mulţi oameni care nu reuşesc să decupleze mâncarea de plăcere nu au, în realitate, surse reale de plăcere şi mulţumire care să le fie accesibile din abundenţă, la cerere. Este o componentă esenţială a oricărui proces de slăbire, latura aceasta de redescoperire de sine şi prioritizare a propriilor plăceri, pentru a facilita decuplarea legăturii dintre mâncare şi confort emoţional
5. Incapacitatea autoreglării emoţionale - Foarte puţină lume are capacitatea de a nu da curs propriilor gânduri, de a pune un filtru raţional prin care să nu se lase să alunece în stările emoţionale rele. De obicei, asta conduce la situaţii în care amplificăm în mod negativ orice situaţie din viaţa noastră de zi cu zi şi sfârşim prin a consuma foarte, foarte multă energie pe procese care ne creează anxietate şi durere suplimentară, în mod nenecesar. De câte ori nu v-aţi consumat stresandu-vă înaintea unui examen sau a unui interviu, construind scenarii în capul vostru, ce poate să meargă prost, în loc să vă puneţi energia în a vă pregăti mai bine pentru acele situaţii? La fel se întâmplă şi în slăbire, când nu reuşim să reglăm conştient stările negative şi ajungem fie la o criză emoţională fie la a mânca pentru a putea să suportăm intensitatea propriilor noastre emoţii.
6. Lipsa unui cerc de suport format din oameni cu preopcupari similare - Ca să te poţi ţine de un stil de viaţă sănătos şi activ trebuie să ai în jurul tău oameni sănătoşi şi activi, cu care să îţi împarţi viaţa. Dacă toţi prietenii tăi sunt sedentari, distracţia comună e statul la masă şi în familie nimeni nu face activităţi sportive îţi va fi greu să păstrezi pe termen lung schimbările de lifestyle necesare pentru a slăbi. Caută-ţi parteneri de transformare cu care să te motivezi şi să te impulsionezi în direcţia potrivită pentru a slăbi.
7. Lipsa unui calendar clar şi a unui plan de acţiune coerent şi solid - De câte ori nu v-aţi spus pot oricând să slăbesc, o să mă apuc de dietă de luni? sau știu în mare ce trebuie să mănânc, dar nu reuşesc să mă mobilizez. Sau încep bine, dar îmi pierd motivaţia pe traseu. Toate acestea sunt diferite faţete ale unei realităţi destul de dure - nu, nu ştii ce trebuie să faci ca să slăbeşti. Dacă chiar ştiai, o făceai până acum. Acceptă că nu ştii şi poţi să începi un proces real de slăbire.
Sper că, în ciuda durităţii unora dintre aceste observaţii, să vă aducă claritate şi să vă ajute să înţelegeţi care sunt zonele în care nu ştiţi că nu ştiţi şi să începeţi un proces de schimbare care va avea succes. Pentru că nu poţi niciodată rezolva o problemă de la nivelul la care ea apare, trebuie întotdeauna să mergi la un nivel superior de acţiune şi înţelegere dacă vrei cu adevărat să reformatezi sistemul", a scris Cori Grămescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News