Klaus Iohannis a fost întrebat de un jurnalist, în timp ce explica despre anularea alegerilor de către CCR după desecretizarea documentelor de către CSAT, de ce nu s-a reglementat TikTok-ul, care era socotit și de către rapoartele serviciilor și MAI principalul instrument de manipulare a alegătorilor.
"CSAT-ului îi este interzis să comunice concluzii și documente către alte entități decât cele specificate în Legea CSAT. CCR nu este între cele care primesc din oficiu comunicări cu documente secrete.
Aici fiind, cred că s-a înțeles întregul demers. A fost foarte complicat, să nu își imagineze cineva că, pur și simplu, ne-am hotărât hai să vedem ce facem cu...", a declarat Klaus Ioahnnis.
"Asta nu poate să facă nici președintele, nici CSAT-ul. Asta poate să facă doar Parlamentul, care nu s-a preocupat de această chestiune. Au avut cu totul și cu totul alte preocupări, legate de avioane...".
***
Amintim că, la finalul lunii noiembrie, plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a aprobat înfiinţarea comisiei parlamentare comune de anchetă pentru verificarea cheltuielilor efectuate de şi pentru Administraţia Prezidenţială în perioada 2014 - 2024.
Au votat "pentru" înfiinţarea comisiei 258 de parlamentari, iar doi "împotrivă".
Comisia de anchetă era formată din 15 membri: şapte de la PSD, patru de la PNL, doi de la USR şi câte unul de la AUR şi UDMR.
Comisia ar fi urmat să stabilească motivele care au dus la secretizarea documentelor cu privire la cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale, precum şi baza legală în care s-a făcut această secretizare, să determine sumele achitate pentru închirierea de avioane private de lux utilizate în cadrul deplasărilor externe şi interne ale preşedintelui, cheltuielile pentru plata cazării în străinătate în condiţii deosebite - premium şi cu dotări speciale la cererea şefului statului, precum şi numărul total de deplasări externe efectuate de preşedinte în perioada 2014 - 2024 şi cheltuielile totale efectuate pentru acestea.
Comisia de anchetă îşi propunea, de asemenea, determinarea cheltuielilor efectuate în vederea reamenajării preferenţiale a spaţiilor de locuit puse la dispoziţia preşedintelui potrivit legii, "generate de hobby-urile şi preferinţele preşedintelui", determinarea cheltuielilor efectuate cu amenajarea terenurilor de golf aferente Vilei Lac 3 şi vilei de protocol de la Neptun, precum şi a cheltuielilor pentru renovarea Vilei Lac 3 şi în vederea reamenajării vilei din Bulevardul Aviatorilor nr. 86.
Ar fi urmat să fie stabilite şi cheltuielile din bugetele instituţiilor conexe Administraţiei Prezidenţiale ocazionate de vacanţele de schi ale preşedintelui, precum şi să se verifice bugetele instituţiilor conexe care ar fi putut efectua cheltuieli pentru protocol, deplasări, escale, făcute special la Sibiu în folosul preşedintelui, "nejustificate de agenda Administraţiei Prezidenţiale".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu