De ce nu se iau în calcul anii reali de vechime în muncă la recalcularea pensiilor. Ministrul Muncii: Românii vor constata adevărul

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Simona Bucura Oprescu a explicat de ce nu se ia în calcul vechimea în muncă şi de ce pensiile mici nu cresc după recalculare.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat de ce nu se iau în calcul anii reali de vechime în muncă şi de ce pensiile sub 2.000 de lei nu vor creşte după recalculare.

"Legea pensiilor reflectă contributivitatea. Dovada pentru ceea ce spun este cea mai mare pensie din România din sistemul public de pensii, care este a unui asigurat social, a unui contribuabil care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii. A cotizat 18 ani, a avut venituri mari, veniturile reflectă contribuţia de asigurări sociale şi are cea mai mare pensie din România. 

Repet, fie că discutăm de o persoană cu 18 ani stagiu de cotizare, fie că discutăm de o persoană cu 25-35 de ani stagiu de cotizare, depinde în primul rând, pentru că ponderea cea mai mare o au punctele de contributivitate care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut. Apoi avem sigur punctele de stabilitate, care se adaugă pentru a răsplăti munca şi perioadele lungi de cotizare, astfel încât să avem predictibilitate şi stabilitate în sistemul public de pensii.

Acestea se dau pentru perioadele efectiv lucrate, doar pentru stagiile direct contributive, după 25 de ani de cotizare. Adică, ai muncit între 25-30 de ani vei avea 0,5 puncte suplimentare, ai muncit între 30-35 de ani vei avea 0,75 puncte suplimentare", a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3 CNN.

Simona Bucura Oprescu: Legea pensiilor este o lege bună

Totodată, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a vorbit și despre faptul că mulți critică acum această nouă lege a pensiilor.

"Au clamat-o, dar nu au făcut-o. Noi am făcut dreptate pentru români, iar acum pare că suntem supuși criticilor lor pentru fiindcă am făcut. Opinia mea este că legea pensiilor este o lege bună, că românii vor constata, fiecare dintre dânșii adevărul.

Inclusiv astăzi, românii care o primesc pensiile prin cont le vor primi şi vor vedea că pensia nu scade, şi cea mai mare parte a românilor vor primi pensiile în funcție de cât şi cum au muncit", a mai spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. 

O parte din pensionari au primit ieri pensiile recalculate

Precizăm că o parte din pensionari au primit ieri, 12 septembrie, pensiile recalculate.

”Pensionarii care au optat pentru plata pensiei prin cont bancar primesc astăzi pensiile recalculate, după ce ieri, 11 septembrie 2024, drepturile bănești au fost virate către instituțiile bancare. Pentru cei care își primesc pensia prin intermediul Poștei Române, distribuirea mandatelor de plată a început pe 2 septembrie” anunță Ministerul Muncii. 

”Din totalul de 4,6 milioane de pensii din sistemul public, aproximativ 82,5% au crescut la recalculare. Finalizarea plăților este confirmarea că nicio pensie nu a scăzut. Scopul legii este eliminarea inechităților între pensionari și întărirea principiului contributivității. Legea asigură creșterea anuală a pensiilor, dar și predictibilitate, atât pentru pensionari, cât și pentru angajați”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, conform sursei citate. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel