Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a spus, la DC News, ce se poate face pentru ca timpul de așteptare pentru medicamente să nu mai fie atât de lung.
Europarlamentarul Cristian Bușoi a spus, la DC News, cum poate fi redus timpul de așteptare pentru medicamente noi.
"În primul rând, în mod evident, avem nevoie de o mai bună finanțare a sistemului de sănătate, altfel, accesul la tratament va fi unul insuficient. Apoi, avem nevoie de niște modificări în ceea ce privește politica stabilirii prețului la medicamente. Prețul cel mai mic, pe de o parte, face imposibilă sau aproape imposibilă accederea la tratamentele inovative de ultimă generație pentru că toate companiile care investesc și produc aceste medicamente nu mai au motivarea pentru a veni în România.
Prețul mic din România, datorită sistemului de diferențiere reciprocă, poate genera pierderi pe anumite piețe în alte țări europene care au bugete mult mai mari pentru medicamente. De asemenea, prețul cel mai mic a dus la dispariția multor medicamente de bază, generice, pentru că dacă ai cel mai mic preț și mai plătești și taxe, plus marjele distribuitorilor, foarte multe companii care produc medicamente foarte ieftine nu își mai pot susține prezența în România și știți întreaga discuție în care medicamente ieftine, de bază, nu se mai găsesc în România din acest motiv.
În al treilea rând, sigur, partea de birocrație trebuie gestionată mult mai bine, sunt timpi foarte lungi chiar și pentru medicamente care au linie bugetară, pentru care decizia importului a fost luată, dar pentru care tot ce înseamnă valoarea tehnologiilor medicale și apoi toată treaba de constituire a actelor normative care includ un medicament pe lista de compensate și gratuite, încă o dată, buget alocat, cu decizie de oportunitate luată, cu beneficii reale pentru pacienți, chiar și acest timp este unul foarte mare și aici instituțiile angrenate trebuie să lucreze cât mai rapid", a declarat Cristian Bușoi.
"S-ar putea scurta perioada de așteptare de noi medicamente dacă odată cu aprobarea ar fi făcut și update-ul listei de compensare?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
"Sigur, sunt niște reguli și la nivel european, și la nivel național, și sunt anumiți timpi și anumite proceduri care trebuie respectate. Nu poți lua o decizie înainte de a face procedura de evaluare a tehnologiilor medicale. Ca să faci această procedură este nevoie ca medicamentul să fie înregistrat.
Sigur, acum se folosește din ce în ce mai mult înregistrarea centralizată la Agenția Europeană a Medicamentului, nu mai e nevoie neapărat să treacă printr-o procedură la nivel național. Toată această succesiune de decizii trebuie respectată. Problema este cât durează pentru fiecare dintre aceste decizii și aici, în opinia mea, timpii pot fi scurtați foarte mult", a spus europarlamentarul PNL Cristian Bușoi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu