EXCLUSIV  De ce nu se unesc acum USR-PLUS și PNL în USD? Strategii pentru prezidențiale, Nicușor Dan mai așteaptă - analiză

Dacian Cioloș-Dan Barna
Dacian Cioloș-Dan Barna

PNL și USR-PLUS ar putea colabora într-un tandem de tip Antonescu-Ponta, adică să dea unul președintele și celălalt premierul, prin formarea unui fel de USD (Uniunea Socială de Dreapta) sau ULD (Uniunea Liberală de Dreapta).

Însă, o eventuală colaborare acum e una mai greu de parafat, pentru că, luând exemplul USL, se venea din Opoziție, avea un adversar comun, iar ceea ce-i unea, adversitatea față de Băsescu, era mai tare decât divergențele dintre ei. Îi separau lucruri ideologice, personale. Disputele interne erau mai slabe decât presiunea externă, lupta cu Traian Băsescu. În momentul de  față, presiunea externă nu e una puternică. Viorica Dăncilă nu mai e văzută ca o amenințare. PSD nu mai e pe primul loc. Prin urmare, este mai probabil scenariul prin care cele două mari partide de dreapta, în loc să colaboreze, se vor confrunta pentru președinție. În funcție de rezultatul acestei confruntări, se vor lua decizii pentru alegerile de anul viitor, locale și parlamentare. Fără adversar pe stânga politică, după dezastrul de la europarlamentare, cu șanse de a intra în turul doi de la prezidențiale chiar doi candidați ai dreptei, e mai puțin probabilă o înțelegere pe dreapta, cel puțin în acest moment.  Dacă Klaus Iohannis obține al doilea mandat de președinte, PNL va fi avantajat, vor avea deja o funcție importantă, jumătate din Puterea Executivă. Dacă USR-PLUS ia președinția, PNL devine aliatul mai slab. Cele două forțe se bat, deci, pentru cine e vioara întâi. 

E mai probabil să candideze separat, așa cum a și anunțat Dan Barna. 

Prima ofertă de unire a forțelor de dreapta

În ceea ce-l privește pe Nicușor Dan, și-a anunțat candidatura independentă la Primăria Capitalei și a solicitat susținerea USR-PLUS și a PNL. El a făcut prima ofertă de unire a forțelor de dreapta, să fie un candidat independent, nici cu USR, nici cu PNL, cu istoric de opoziție la PSD, cu notorietate, cu șanse de a primit voturi de la electoratul Capitalei, fiind pe locul doi în 2016, cu 175.119 voturi, după Gabriela Firea. Problema e că e prea devreme, mai e un an până la locale, temporizarea unei decizii fiind ușor de justificat. Decizia ar putea fi luată din ianuarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel